Region Udarno Vijesti

Tempirana bomba: Ima samo 16 godina, krade, razbija, tuče majku, i već drugi put pokušava da ubije

Sa sobom uvijek nosi nož ili drugu vrstu bodeža. Ima veliki broj sljedbenika i u svakom trenutku može da okupi bandu vršnjaka sklonih nasilju i incidentima. Iskusni policajci navode da predstavlja pravu tempiranu bombu

Samo pet mjeseci nakon što je pušten iz pritvora, u kom je bio jer je na gradskom trgu u Čačku nožem izbo dvojicu mladića, šesnaestogodišnji S. N. ponovo je potegao nož

 

On je u vikendici u Jančićima kod Čačka bodežom napao B. P. i nanio mu povrede opasne po život. U trenutku napada sa S. N. bili su njegovi problematični prijatelji, od kojih nijedan nije punoljetan.
S. N. je uhapšen i protiv njega je sudija za maloljetnike Višeg suda u Čačku podnijela krivičnu prijavu za pokušaj ubistva.
Zbog istog krivičnog djela ovaj tinejdžer već je bio u pritvoru nakon što je u septembru prošle godine na čačanskom trgu nožem izbo sugrađane R. O. (23) i A. Z. (27). S. N. je tada bio predvodnik grupe maloljetnika koja je dvojicu mladića napala u trenutku kada je gradski trg bio prepun prolaznika.
– S. N. je u pritvoru boravio od 6. septembra do 4. decembra 2014. godine. Pritvor mu je ukinut zbog odredbe zakona da je trajanje pripremnog postupka za maloljetnike vremenski ograničeno. Kako taj postupak zbog štrajka advokata, čije je prisustvo u slučaju maloljetnika obavezno, nije okončan, S. N. je pušten da se brani sa slobode – rečeno nam je u Višem sudu.
Kako „Blic“ saznaje, osim dva pokušaja ubistva, S. N. je za devet mjeseci, počev od avgusta prošle godine, počinio još devet različitih krivičnih djela: četiri teške krađe, tri krađe, razbojništvo i nasilje u porodici. Neki od pobrojanih prestupa načinjeni su nakon što je dječak izašao iz pritvora.
U ovaj crni bilans nije uračunato kabadahijsko ponašanje prema vršnjacima i mlađima od sebe. Mnogi roditelji žalili su se da je S. N. još u vrijeme dok je bio osnovac otimao novac od drugih đaka, maltretirao ih i prisiljavao da kradu za njega.
Sa sobom je, kako je za Blic rekao izvor iz policije, uvijek nosio nož ili drugu vrstu bodeža. Ima veliki broj sljedbenika i u svakom trenutku je mogao da okupi bandu vršnjaka sklonih nasilju i incidentima. Iskusni policajci navode da je predstavljao pravu tempiranu bombu i da je bilo pitanje vremena kada će napraviti veći problem. Nijedna vaspitna mJera protiv ovog učenika prvog razreda ekonomske škole do danas nije izrečena.
Psiholog čačanskog Centra za socijalni rad Jovan Erić kaže da je sa S. N. samo tokom prošle godine razgovarao šest ili sedam puta i da nije mogao da pretpostavi da dečak može da napravi ozbiljnije krivično dJjlo.

– Da me je neko pitao da li je on kadar da pokuša ubistvo, odgovorio bih da nije. Pravo pitanje nije kako kazniti nego kako pomoći tom dječaku. On očito ima određenih problema u usvajanju društvenih normi, ali s obzirom na njegove godine, mislim da za njega nije kasno i da ima osnova za vJerovanje da može da se promijeni. Treba pokušati sve da bi mu se pomoglo. Koja je mjera najpogodnija za njega, odlučiće sud – naveo je Erić.

 

Blic.rs/Informer.ba