Region Udarno Vijesti

Tenzije na Kosovu: KFOR-u stiglo pojačanje nakon što je uklonjena srpska barikada

U blizini administrativnog prelaza Brnjak doletjelo je i sletjelo nekoliko helikoptera, kojim je, kako se pretpostavlja, dovezeno pojačenje KFOR-a.

Kordon vojnika KFOR-a stoji sa unutrašnje strane barikade kod administrativnog prelaza Brnjak, sprečavajući bilo kakav pokušaj Srba da priđu.

Veći broj Srba okupio se nedaleko od nove barikade u iščekivanju pokušaja KFOR-a da mehanizacijom prođe put Brnjaka.

Pripadnici KFOR-a uklonili su jutros barikadu na magistralnom putu Ribariće – Zubin Potok, kod prelaza Brnjak. Srbi su potom postavili novu barikadu, na oko 100 metara od stare, ispred koje je Kfor napravio kordon.

Dopisnik javlja da se očekuju se kontakti predstavnika Srba i pripadnika KFOR-a.

Akcija je počela jutros oko 8.00 časova kada su pripadnici njemačkog i frncuskog kontigenta KFOR-a krenuli da ručno uklanjanjju barikadu na Brnjaku, koja je napravljena od zemlje i stabala.

Generalni sekretar NATO Andres Fog Rasmusen rekao je juče da je KFOR međunarodna snaga koja ima kapaciteta da ukloni barikade i omogući slobodu kretanja ne samo za vojnike već i za sve građane i misije.

KFOR je ranije, sredinom oktobra, nekoliko puta pokušavao da deblokira putne pravce prema Brnjaku i Jarinju. Mještani koji dežuraju na barikadama nisu dozvoljavali prolaz KFOR-u, ali ozbiljnijih sukoba nije bilo.

 

Srna/Informer.ba