BiH Udarno Vijesti

Termoelektrane u maksimalnom pogonu, zalihe uglja se smanjuju

Zbog povećane potrošnje električne energije, maksimalne proizvodnje termoelektrana ‘Tuzla’ i ‘Kakanj’ i otežanog dopremanja novih količina uglja, na depoima termoelektrana znatno su smanjene količine ovog energenta, saopšteno je iz ‘Elektroprivrede BiH’.

Zbog izrazito loših vremenskih uslova otežan je i transport uglja unutar termoelektrana, a dodatni problem predstavljaju otežani uslovi za rad u rudnicima.

Situacija na području hidroelektrane Salakovac riješena je u popodnevnim satima. Nakon više od 50 sati izvršena je smjena zaposlenih. Prethodno je smjena radnika izvršena u Hidroelektrani Grabovica.

Snabdijevanje električnom energijom na području Srednjobosanskog, Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona je stabilno.

Na području “Elektrodistribucije” Mostar u toku je otklanjanje kvara na 10-kilovoltnom dalekovodu na području Podveležja.

U toku je otklanjanje kvarova na transformatorskim stanicama  “Šići”, “Podsokolina” i “Kamenolom Rača” na području opštine Ilijaš.

U Javnom preduzeću “Elektroprivreda BiH” preduzimaju neophodne aktivnosti da ne bi došlo do prekida u snabdijevanju potrošača električnom energijom i da bi obaveze prema kupcima bile uredno izvršene.

I pored otežanih uslova za rad, interventne ekipe i zaposleni u dispečerskim centrima i proizvodnim objektima “Elektroprivrede BiH” su na visokom stepenu spremnosti i ulažu vanredne napore da bi posljedice trenutnog stanja bile ublažene.

 

Fena/Informer.ba