BiH Vijesti

Teslić: Sve više siromašnih

Centar za socijalni rad u Tesliću očekuje od opštine da do kraja godine iz budžeta izdvoji još pola miliona maraka za rad ove ustanove, kako bi se podmirile potrebe korisnika pomoći čiji se broj stalno povećava.

Opštinskim budžetom za rad Centra u ovoj godini planirano je 1.280.000 KM, što, kako ocjenjuju u ovoj ustanovi, neće biti dovoljno, s obzirom da je korisnika sve više.

Ograničena finansijska sredstva i nizak nivo osnovnih prava socijalne zaštite onemogućavaju primjerniji odgovor na potrebe potencijalnih korisnika”, rekao je direktor Centra Ratko Markočević, te izrazio nadu da će opštinske vlasti riješiti ovaj problem rebalansom budžeta.

Markočević je naveo da više od 500 lica redovno dobija stalnu novčanu socijalnu pomoć, a da su brojni i korisnici jednokratne novčane pomoći, pomoći za liječenje, te da Centar skromnim sredstvima još uspijeva da podmiri sve potrebe, ali da su stalnim povećanjem broja korisnika teškoće neizbježne.

On je dodao da se ovoj ustanovi javlja sve više lica koja traže određena prava iz oblasti socijalne zaštite,novčanu pomoć, dodatak za njegu drugog lica, smještaj u neke ustanove ili zdravstvenu zaštitu.

Prema njegovim riječima, svakodnevno se povećava i broj starih i iznemoglih lica koja ostaju bez ičije brige i zaštite, lica sa lošim materijalnim mogućnostima i bez srodnika, te značajan broj duševno oboljelih prema kojima se primjenjuje najskuplji vid socijalne zaštite.

 

Srna/Informer.ba