Izdvojeno Region Vijesti

Tetka Mevlida Jašarevića: ‘Koliko znam, u Austriji se i povezao s tim vehabijama’

Prema riječima Senade Jašarević, tetke Mevlida Jašarevića, napadač na Ambasadu SAD u Sarajevu se prije dvije godine preselio iz Novog Pazara u BiH, gdje je zasnovao porodicu.

Pokušali smo ga odvratiti od vehabizma, ali nismo uspjeli. Znali smo šta te vehabije rade, ali ništa nismo mogli. On je, jednostavno, to htio. Bio je fin momak, ali se njegovo ponašanje pogoršalo kada je otišao u BiH prije dvije godine “- izjavila je sinoć kasno za “Dnevni avaz” Senada Jašarević, tetka teroriste Mevlida Jašarevića.

Prema njenim riječima, on se prije dvije godine preselio iz Novog Pazara u BiH, gdje je zasnovao porodicu.

Oženio se i ima sina Kerima. Supruga mu se zove Mirela, ali ne znam gdje žive. Bilo mi je teško kada je otišao da živi u BiH. Posljednji put sam ga vidjela prije dva mjeseca, kada je došao da nas posjeti “- govori Mevlidova tetka Senada za Avaz, te dodaje da nikada nije spominjao napad na bilo koga, ali da je često imao vrlo čudne izjave u vezi s vjerom te da oni na to nisu obraćali pažnju.

Kako nam je potvrdila, jučer je u poslijepodnevnim satima kuću Jašarevića u Novom Pazaru okupirala policija te izvršila pretres.

Kod nas nisu ništa našli. Sve su pretresli, ali mi nemamo ništa s onim što je on uradio. Mevlid je odrastao kod nas. Patio je, jer su mu roditelji razvedeni. Otac mu živi u Češkoj, a majka u Austriji. Koliko znam, u Austriji se i povezao s tim vehabijama “- rekla je Senada Jašarević.

Ističe da ga je majka, nakon što je malo odrastao, odvela na školovanje u Austriju, ali da on nije volio školu te da je patio za Sandžakom i porodicom. U Beču je 2005. osuđen na tri godine zatvora zbog razbojništva, kada je oteo 100.000 eura. Poslije odležane kazne, protjeran je iz te zemlje.

Jašarević je ispričao policiji da je u februaru bio u selu Gornja Maoča kod Brčkog, kada je policija pohapsila veliki broj pripadnika ovog pokreta. Poslije toga, kako je sam rekao, vratio se u Novi Pazar da širi islam.

Je li živ?

Kada su novinari Dnevnog avaza kontaktirali Senadu Jašarević, pitala ih je samo je li Mevlid živ.

Evo, puna je kuća prijatelja i rodbine. Je li ranjen? Kako je? Je li u pritvoru” pitala je Senada.

 

Depo/Informer.ba