Svijet Udarno Vijesti

“The New York Times”: Al Qaida želi proizvesti ricinsku bombu

Podružnica Al Qaide u Jemenu želi da proizvede ricinsku bombu koju bi upotrijebila u napadima na SAD, piše “The New York Times” pozivajući se na tajne izvještaje obavještajnih služba.

Prema istom izvoru, Al Qaida u Jemenu želi da proizvede smrtonosni otrov koji će omotati manjom količinom eksploziva, a planira ga detonirati na prometnim mjestima u SAD, poput velikih trgovačkih centara, aerodroma i stanica podzemne željeznice.

List navodi da islamistički borci u Jemenu ubrzano rade na proizvodnji većih količina sjemena ricinusa koji je glavni sastojak otrova ricina i sada traže načine kako će zalihe sjemena i hemičare koji rade na tajnom mjestu u pokrajini Šabvi, preseliti na jug Jemena.

Visoko vojno rukovodstvo američke vojske već je otvoreno izrazilo zabrinutost zbog političkog vakuuma u Jemenu koji Al Qaidinim borcima omogućava da prošire svoje djelovanje u toj zemlji na rubu građanskog rata, nakon velikih narodnih protesta protiv vlasti.

Čelnici za suzbijanje terorizma, ipak, nemaju informacije koje bi upućivale da je riječ o neposrednoj prijetnji, dodaje list.

Vojska je juče ubila četiri osobe za koje sumnja da su pripadnici Al Qaide, blizu Zindžibara, na jugu zemlje. Taj grad je najvećim dijelom u rukama islamističkih aktivista, tvrde vlasti.

 

Srna/Informer.ba