Izdvojeno Politika Vijesti

Tihić evropskim zvaničnicima objašnjavao kako se ”saliva strava”

Lider SDA Sulejman Tihić pokušao je na sastanku političara iz BiH u italijanskom gradiću Cadenabbiji prošlog vikenda da evropskim zvaničnicima, između ostalog, objasni i to kako “saliti stravu”

Izvor koji je prisustvovao skupu u Vili „La Collina” na jezeru Komo otkriva da je Tihić svojim objašnjenjem zadao velike muke prevodiocima i istovremeno izazvao salve smijeha u sali.

“Tihićev nastup uslijedio je nakon govora Milorada Dodika, koji je pomenuo mehanizam mirnog razlaza i ostale teme koje su izazvale burne reakcije u delegaciji iz Sarajeva. U pokušaju da doprinese opuštanju atmosfere nakon Dodikovog govora, Tihić je kao iz topa ispalio da bi mnogi u sali “trebalo da idu na salijevanje strave”, a onda, kada je oko sebe vidio blijede poglede, počeo je i da objašnjava kako se to radi”, navodi isti izvor.

Tihić je počeo da objašnjava kako se u Bosni mala djeca, kada se uplaše, vode na salijevanje strave kod “starih nana”, koje ih onda pokrivaju ponjavama.

“Prevodioci su se u čudu zgledali, jer nisu znali kako da prevode pojedine termine, a čak i neki učesnici skupa iz BiH nisu znali šta je ponjava, pa se Tihiću pokušaj da ispadne duhovit vratio kao bumerang pošto se zapleo kao pile u kučine”, kaže isti izvor.

Lider SDA je brzo shvatio da je pogriješio što se upustio u priču o domaćim nekonvencionalnim metodama oslobađanja od strahova, pa je okrenuo priču u ozbiljne vode, pominjući problem entitetskog glasanja.

 

Press/Informer.ba