Izdvojeno Politika Vijesti

Tihić: Intezivirani razgovori o formiranju vlasti

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić tvrdi da su posljednjih dana intenzivirani razgovori lidera vodećih političkih stranaka u BiH o formiranju vlasti na nivou BiH i najavio da će se danas susresti sa predsjednicima Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatkom Lagumdžijom i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem.

Ističući da ima pozitivnih pomaka, Tihić se nada da će nakon današnjih razgovora on, Lagumdžija i Čović krenuti u drugu fazu razgovora sa predstavnicima iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, razgovori se ne vode samo o ministarskim imenovanjima i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH već i o popisu stanovništva, vojnoj imovini i zakonu o državnoj pomoći.

Sve je to blizu sporazuma i očekujemo da bismo u jednom paketu zajedno sa dogovorom o Savjetu ministara BiH to trebali dogovoriti, uključujući i raspored pozicija na nivou BiH. To je paket koji bi imao pet elemenata: savjet ministara BiH, zakon o popisu stanovništva, vojnu imovina, zakon o državnoj pomoći i presuda Sejdić-Finci”, rekao je Tihić za današnje “Oslobođenje”.

On je naglasio da u BiH često nešto izgleda daleko i nemoguće, a onda se ispostavi da može biti brzo riješeno.

Nadam se da bismo sve mogli da ubrzamo i da bismo u predstojećem periodu, do kraja mjeseca, odnosno tokom avgusta mogli zaključiti sporazum i to ne samo o formiranju savjeta ministara BiH, nego i druge psorazume koji su bitni i koji nas dugo čekaju , a koji nam ustvari omogućavaju podnošenje aplikacije za kandidatski status“, pojasnio je Tihić.

Prema njegovom mišljenju, avgust ne bi trebalo da bude smetnja sastancima, jer se bez obzira na predstojeće godišnje odmore uvijek može naći vremena da se razgovara o važnoj temi od interesa za cijelu BiH i njene građane.

 

SRna/Infrore,r.ba