BiH Politika Udarno Vijesti

Tihić: Koalicija SNSD, SDP, SDS i SBB za Srebrenicu izdaja Bošnjaka

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izrazio je danas u Sarajevu na pres-konferenciji iznenađenje mogućnošću stvaranja skupštinske većine u Skupštini općine Srebrenica koju bi činili Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Srpska demokratska stranka (SDS), Socijaldemokratska partija (SDP) BiH i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH.

Potvrdio je da su članovi Predsjedništva ove stranke razgovarali o tom pitanju na današnjoj sjednici, a Tihić je naglasio da su u ovoj stranci iznenađeni postupkom prije svega SDP-a i SBB-a budući da su zajednički sa SDA imali prijedlog za načelnika zbog čega je bilo  očekivati da se takva koalicija premjesti i na općinsko vijeće.

“Smatramo to izdajom interesa Bošnjaka, izdajom interesa žrtava stradanja i genocida. To pokazuje da ove stranke imaju samo lični, odnosno uskostranački interes”, pojasnio je Tihić dodajući da su za njih nepoznati interesi naroda i države.

Govoreći o jučerašnjoj izjavi predsjednika Hrvatske narodne zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića o asimetričnim rješenjima u procesu biranja članova Predsjedništva BiH i mogućnošću da FBiH mora imati dvije izborne jedinice, Tihić je kazao da su takvi stavovi Čovića već poznati, ali da su za SDA ta rješenja neprihvatljiva.

Odgovarajući na pitanje novinara o tome kako će poslanici i delegati u Predstavničkom i domu i Domu naroda iz SDA glasati na sutrašnjim sjednicama o državnom budžetu, Tihić je najavio da će SDA pokušavati popraviti budžet amandmanima, ali da će u protivnom glasati protiv njega jer je nedostatan za rad i funkcioniranje institucija BiH.

“Kako se radi o pitanjima od strateškog interesa kao što je pitanje izbornog zakona, Centralne banke BiH, javnih nabavki, pravosuđa te ustavnih amandmana zbog presude u slučaju ‘Sejdić i Finci’ i ostala pitanja koja bi značila poništenje do sada provedenih reformi ili korak nazad u odnosu na dosadašnja rješenja koristit ćemo mehanizam za zaštitu države, odnosno napuštanje sjednice Doma naroda”, pojašnjava Tihić.

Kada budu u pitanju druge stvari kao što su imenovanja, Tihić najavljuje da takav mehanizam neće koristiti te je zamolio da se on ne naziva “mehanizam blokade” nego “mehanizam zaštite države i do sada provedenih reformi”.

Govoreći o pokretanju smjene ministara u Vladi Federacije koji nisu iz SDP-a BiH, Tihić je naglasio da one nemaju uporište, budući da ministri iz SDA dobro rade svoj posao, a nasuprot toga “ministri i premijer iz SDP-a ponašaju se neodgovorno, posebno kada je u pitanju produženje mandata direktoru Razvojne banke FBiH i upućivanju budžeta u Parlament FBiH bez odluke Vlade FBiH. Možda takvo ovlaštenje negdje ima neki kralj, ali jedan premijer nema takvo ovlaštenje”.

Potvrdio je da predsjednik Federacije BiH donosi odluku o smjeni ministara što je Ustavom FBiH i propisano, a ministri iz SDA sami se neće povući jer bi, po riječima Tihića, tada nastalo potpuno bezakonje i nered.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA formiran je Savjet 37 načelnika iz SDA da bi unaprijedili međusobnu i svaku drugu saradnju. Imenovan je i tim za vođenje i koordinaciju aktivnosti koji se tiču popisa stanovništva, jer je za SDA to pitanje od velike važnosti.

Bilo je govora i o VI kongresu SDA, a Tihić je potvrdio da za sada nema dvotrećinske većine za odgađanje kongresa što je zatraženo zbog složene političke situacije i popisa stanovništva te će izvještaj o tome dostaviti Glavnom odboru SDA.

Fena/Informer.ba