Izdvojeno Region Vijesti

Tihić najavio sastanke s Lagumdžijom i Čovićem

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić tvrdi da su posljednjih dana intenzivirani razgovori lidera vodećih političkih stranaka u BiH o formiranju vlasti na nivou BiH i najavio da će se danas susresti sa predsjednicima Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatkom Lagumdžijom i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem.

Ističući da ima pozitivnih pomaka, Tihić se nada da će nakon današnjih razgovora on, Lagumdžija i Čović krenuti u drugu fazu razgovora sa predstavnicima iz Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, razgovori se ne vode samo o ministarskim imenovanjima i predsjedavajućem Savjeta ministara BiH već i o popisu stanovništva, vojnoj imovini i zakonu o državnoj pomoći.

Sve je to blizu sporazuma i očekujemo da bismo u jednom paketu zajedno sa dogovorom o Savjetu Vijeću ministara BiH to trebali dogovoriti, uključujući i raspored pozicija na nivou BiH. To je paket koji bi imao pet elemenata: vijeće ministara BiH, zakon o popisu stanovništva, vojnu imovina, zakon o državnoj pomoći i presuda Sejdić-Finci“- rekao je Tihić za današnje “Oslobođenje”.

On je naglasio da u BiH često nešto izgleda daleko i nemoguće, a onda se ispostavi da može biti brzo riješeno.

Nadam se da bismo sve mogli da ubrzamo i da bismo u predstojećem periodu, do kraja mjeseca, odnosno tokom avgusta mogli zaključiti sporazum i to ne samo o formiranju Vijeća ministara BiH, nego i druge sporazume koji su bitni i koji nas dugo čekaju , a koji nam ustvari omogućavaju podnošenje aplikacije za kandidatski status“- pojasnio je Tihić.

Prema njegovom mišljenju, avgust ne bi trebalo da bude smetnja sastancima, jer se bez obzira na predstojeće godišnje odmore uvijek može naći vremena da se razgovara o važnoj temi od interesa za cijelu BiH i njene građane.

 

Srna/Informer.ba