Politika Udarno Vijesti

Tihić: Neko će morati snositi odgovornost za neustavno djelovanje

Odlučujući o zahtjevu ranijih čelnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Denisa Zvizdića i Stanka Primorca Ustavni sud FBiH presudio je danas da sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održana 26. juna ove godine, a u sklopu dogovora o novoj parlamentarnoj većini koju predvode Socijaldemokratska partija (SDP) i Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, nije u skladu s Poslovnikom, čime je povrijeđen i Ustav Federacije BiH.

Shodno ovoj presudi, sve odluke Zastupničkog doma Parlamenta FBiH sa sjednice 26. juna su ništavne. Time je, kao smatraju politički analitičari, u mnogome dovedeno u pitanje daljnje djelovanje nove parlamentarne većine u Federaciji BiH.

Dosadašnji predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Fehim Škaljić iz SBB BiH izjavio je medijima da je primio Odluku Ustavnog suda FBiH i „poduzeo sve korake da ona bude i provedena“. Šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasenko Selimović istakao je da su u SDP-u legalisti i da će poštovati navedenu Odluku.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić izjavo je ečeras za agenciju Anadolija (AA) da su u SDA očekivali ovakvu odluku Ustavnog suda FBiH.

„Očito je bilo da je smjena gospodina Zvizdića izvršena suprotno Poslovniku, te da je sve urađeno suprotno Ustavu FBiH. Slično su činili i kod promjene vlasti u skupštinama pojedinih kantona Federacije BiH, ali to je druga priča. Postavlja se pitanje odgovornosti onih koji su to činili, iako su upozoreni da je to suprotno Ustavu FBiH i Poslovniku. Odgovornost je na njima i zbog štete koja je nastala tokom više zasjedanja, odnosno troškova do kojih je došlo. Treba utvrditi i posljedice zbog usvajanja određenih odluka. To pitanje treba prethodno raspraviti“, kazao je Tihić za agenciju Anadolija.

Naglasio je da će SDA tražiti utvrđivanje odgovornosti zbog događaja na političkoj sceni FBiH, a koje je i Ustavni sud ocijenio neustavnim.

„Mi ćemo i na Zastupničkom domu postavit pitanje odgovornosti onih koji su inicirali i donijeli spomenute odluke, iako su, kako sam rekao, bili blagovremeno upozoreni. Ti ljudi su sazvali više sjednica, donosili odluke i zakone… Sve je to sada poništeno. Neko treba da snosi posljedice i da odgovara. Neko mora da snosi političku i zakonsku odgovornost za svjesno neustavno djelovanje“, dodao je Tihić.

Komentirajući ocjene da je na ovaj način dovedeno u pitanje i djelovanje nove parlamentarne većine koju predvode SDP i SBB BiH, a zbog nemogućnosti rekonstrukcije Federalne vlade, Tihić odgovara:

„Treba sačekati i vidjeti šta će te stranke dalje uraditi. Treba vidjeti da li ta takozvana nova parlamentarna većina i dalje postoji, odnosno funkcionira. Moguće da ta većina više neće postojati, a moguće je i da nastavi djelovati. Vidjet ćemo…“.

Predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH i generalni sekretar SDA Amir Zukić istakao je da je izuzetno zadovoljan činjenicom da u BiH postoji institucija koja je potvrdila stavove SDA da je u slučaju smjene rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prekršen Ustav FBiH te donijeta nezakonita rješenja.

Sukladno Odluci Ustavnog suda FBiH kojom je utvrđeno da je postupak na 16. sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH koja je održana 26. juna 2012. bio u suprotnosti s Poslovnikom i Ustavom FBiH, dosadašnji predsjedavajući Doma Fehim Škaljić otkazao je za sutra najavljenu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Na sjednici je trebalo biti raspravljano o usaglašavanju budžeta i drugih zakona vezano za zahtjeve MMF-a oko novog stand-by aranžmana za FBiH.

Novu sjednicu zakazat će predsjedavajući Doma Denis Zvizdić.

Anadolija/Informer.ba