Izdvojeno Politika Vijesti

Tihić: Nema smisla sad zakazivati sastanak

Nema smisla zakazivati sastanak lidera ako nema pomaka jer bi suprotno stvorilo samo razočarenje u javnosti, rekao je u petak Sulejman Tihić, predsjednik SDA, koji će biti domaćin narednog sastanka bh. šestorke u vezi sa Savjetom ministara, ukoliko bude zakazan.

“Nisam ja taj koji eksplicitno odlučuje hoće li biti ili neće biti sastanka. Ako to drugi lideri zatraže, ja ću sastanak zakazati i zbog toga stalno razgovaram sa njima. Moje je mišljenje da ne treba organizirati još jedan sastanak koji bi pokazao neuspjeh i koji bi samo bio razočarenje za javnost”, rekao je Tihić. On je, međutim, otkrio da mu je iz HDZ BiH rečeno da imaju prijedlog koji bi mogao pokrenuti stvari sa mrtve tačke, ali je rekao da nije upoznat sa njegovim sadržajem.

“Ja predlažem da sačekamo da vidimo i to prije nego kažemo da će BiH ostati bez novog saziva Savjeta ministara duže vremena”, rekao je Tihić.

On je naveo da se ne slaže sa onima koji tvrde da postojeći tehnički saziv Savjeta može da nastavi raditi do kraja mandata.

U petak nismo uspjeli stupiti u kontakt sa Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ BiH, kako bismo se upoznali sa pomenutim prijedlogom, a neimenovani visoki funkcioner HDZ BiH, koji nam se javio, je rekao da HDZ neće iznositi nikakve informacije dok ne obave konsultacije sa liderima.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, u petak je nakon razgovora sa Peterom Sorensenom, šefom Delegacije EU u BiH i specijalnim predstavnikom EU, rekao da bi članovi Predsjedništva BiH odmah trebalo da predlože mandatara za sastav novog saziva Savjeta ministara, koji će u zakonskom roku izvršiti konsultacije u vezi s formiranjem novog saziva Savjeta ministara. On je podsjetio da je postignut politički dogovor da mandatar treba da bude iz HDZ-a i da, “prema tome, ne vidi prepreku da Predsjedništvo BiH obavi taj dio posla”.

“Za dalju krizu odgovornost će snositi članovi Predsjedništva BiH, koji ne obavljaju poslove koji su im povjereni Ustavom i zakonom”, naglasio je Bosić i dodao da “guranje” BiH u dublju krizu neće donijeti ništa dobro ni građanima RS, niti Federacije BiH.

Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990, rekao je da će uraditi sve da BiH dobije novi saziv Savjeta ministara do kraja godine, ali je naglasio da su u ovom trenutku urgentni zakoni iz evroatlantskog partnerstva i usvajanje državnog budžeta.

On je dodao da ovo što se sad dešava “neodoljivo podsjeća na procese kasnih osamdesetih i ranih devedesetih godina”.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, nedavno je rekao da će se odazvati na svaki sastanak u vezi s formiranjem Savjeta ministara i da problem nije u RS nego u FBiH. On je takođe predložio da se pitanja na evropskoj agendi BiH odvoje od pitanja formiranja novog saziva Savjeta ministara.

 

Nezavisne/Informer.ba