Politika Udarno Vijesti

Tihić: Novi sastanak lidera bi bio blamaža i zamajavanje javnosti

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas da ne treba zakazivati novi sastanak lidera stranaka u BiH i, kako je rekao, praviti novu blamažu i zamajavati javnost.

On je izjavio novinarima u Sarajevu da lideri vodećih stranaka u BiH na sastanku u Italiji,  ni poslije toga,  nisu uspjeli da usaglase razlike koje su postojale tokom susreta u Brčkom i u Sarajevu kada je riječ o formiranju Savjeta ministara.

“Riječ je o dvije grupe problema. Prva je konceptualne prirode kada je u pitanju podjela pozicija u Savjetu ministara, a druga je što različito čitamo tekst člana 9 Ustava BiH gdje stoji da etničku strukturu funkcioinera na nivou BiH u pravilu odražava etnička struktura stanovništva u BiH, što znači prema popisu iz 1991. godine. Tako to čitamo mi iz stranaka platforme.        

Drugo čitanje je ono koje govori da je tu riječ o paritetu”, kaže Tihić.

Prema njegovim riječima, na sastanku u Italiji lideri šest stranaka iznijeli su svoje pozicije koje se nisu promijenile.

“Nakon toga razgovarali su predstavnici stranaka iz FBiH do pola jedan u noći, ali se nismo pomakli u pravcu dogovora. Zbog toga smatram da ne treba zakazivati novi sastanak, praviti novu blamažu i zamajavati javnost”, rekao je Tihić, navodeći da ne zna kada će biti održan novi sastanak.

On je rekao da bi SDA  pristala i na usvajanje zakona o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći, ali SDP to ne želi jer nije dio vlasti, a SDA ne želi da sama ide u kompromise i bilo bi joj teško da sama snosi odgovornost.

“Biće velikih problema i oko finansiranja institucija. Već je ove godine došlo do određenih poremećaja u tom pravcu. U formiranju Savjeta ministara nije problem samo u strankama iz FBiH. Problem je i u SNSD-u, koji ne želi neku drugu većinu bez HDZ-ova”, naveo je Tihić.

Što se tiče decentralizacije BiH, Tihić kaže da je ona decentralizovana država i “nijedna ozbiljna stranka ne govori o centralizaciji i unitazizaciji BiH”.

“Kada je riječ o razdruživanju, /lider SNSD Milorad/ Dodik se na neki način zeza sa javnošću, zabavlja je sa tom pričom koja nema nikakvog realnog uporišta. On na neki način uznemirava javnost i udaljava nas od rješenja problema”, smatra Tihić.

 

Srna/Informer.ba