Politika Udarno Vijesti

Tihić optimista, očekuje dogovor političkih lidera 15. septembra

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je Srni da na sastanku političkih lidera 15. septembra u Sarajevu očekuje dogovor o pitanju popisa, raspodjeli vojne imovine i sistemu državne pomoći.

On je rekao da je na prethodnom sastanku u Mostaru, 6. septembra, dogovoreno da se njegovi i stavovi predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o tim pitanjima pismeno uobliče, da bi se na narednom sastanku mogli usvojiti.

Kada je riječ o pitanju provođenje odluke “Sejdić Finci”, lider SDA je naveo da su tu još različiti stavovi, ali da bi se i oni na narednom sastanku mogli približiti.

“Rješavanje ta četiri pitanja uz dalje približavanje oko sastava Savjeta ministara bi značio jedan napredak“, ocijenio je Tihić.

Lider SDA je istakao da je u vezi implementacije odluke “Sejdić Finci” na sastanku u Mostaru predložio rješenje iz “Aprilskog paketa” ustavnih promjena.

“Osnova da bude ‘Aprilski paket’, da li će biti potpuno isto ili neke korekcije stvar je dogovora“, rekao je Tihić, pojasnivši da to rješenje ima Mišljenje Venecijanske komisije da je u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Riječ je o prijedlogu indirektnog izbora člana Predsjedništva BiH, gdje bi legitimni predstavnici naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH birali svog člana Predsjedništva, uz potvrdu na Predstavničkom domu.

On je ocijenio neprihvatljivim prijedlog iz Republike Srpske /RS/ o asimetričnom rješenju, gdje bi u RS i dalje bio neposredan izbor jednog člana Predsjedništva BiH, bez navođenje etničke pripadnosti, dok bi se u Federaciji BiH birao na neki drugi način.

“U takvom rješenju postoje razne zamke i problemi koji bi se mogli javiti, kao to da ako se ne navede etnički predznak i u Federaciji BiH i u RS budu izabrani predstavnici iz srpskog naroda“, naveo je Tihić.

 

Srna/Informer.ba