Izdvojeno Politika Vijesti

Tihić: Politike iz Karađorđeva neće uspjeti

Predsjednik SDA i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Savezne Republike Njemačke u BiH Joakima Schmidta, koji nakon isteka trogodišnjeg mandata odlazi na novu dužnost.

Glavna tema razgovora bila je aktualna politička situacija u BiH i formiranje državne vlade, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Tihić je ovom prilikom ponovio kako je SDA otvorena za učešće oba HDZ-a u državnoj vladi, ali da neće pristati na ucjene, niti će dopustiti blokiranje rada državnih institucija.

Ambasador je ovakvo mišljenje ocijenio razumnim.

U Berlinu više niko ne razumije zašto BiH do sada nije dobila vladu. Evropska unija treba pozitivne vijesti iz i o BiH, jer vaša zemlja i građani to uistinu zaslužuju. Nema nikakve sumnje da sve zemlje regiona imaju i moraju imati evropsku budućnost, samo ako to one žele“, kazao je on.

Podržavši stav svog sugovornika, lider SDA je naglasio da je BiH nažalost još uvijek talac relikata politike iz Karađorđeva koja je, nada se, odavno napuštena u Zagrebu, pa i Beogradu.

Naravno da ove politike neće uspjeti, ali BiH i njene građane mogu koštati dragocjenog vremena“, istaknuo je Tihić.

 

Fena/Informer.ba