Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Tihić: Priča o kapitulaciji ”Platforme” neutemeljena i zlonamjerna

Ocjene pojedinih medija koji su jučerašnji dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH okarakterizirali kao kapitulaciju stranaka okupljenih oko Platforme, predsjednik SDA Sulejman Tihić danas je, u izjavama za medije, nazvao “potpuno neutemeljenim, tendencioznim i zlonamjernim”.

“Mi se zalažemo za BiH i moramo uvažavati druge i drugačije i u tom kontekstu praviti kompromise i dogovore. U interesu BiH i svakog njenog naroda je država BiH, a da bismo nju imali morali bismo imati državnu vladu”, rekao je Tihić.

Tihić je potvrdio da će ovoj stranci pripasti dvije ministarske pozicije i dvije zamjeničke pozicije iz reda Bošnjaka.

Mir najveća vrijednost BiH

Formiranje Vlade FBiH, potpisivanje Protokola sa Savezom samostalnih sindikata BiH, niz međunarodnih događaja u kojima je SDA učestvovala ili bila organizator, prijem SDA u Uniju demokrata te jučerašnje formiranje Vijeća ministara i usaglašavanje pitanja iz tzv. “evroatlantskog paketa” neki su od najvećih uspjeha SDA koje je novinarima, članovima i prijateljima ove stranke danas prezentovao Sulejman Tihić na novogodišnjoj konferenciji za medije ove stranke.

Tihić je ukratko podsjetio na događaje u protekloj godini te planove SDA za budućnost.

Prisutne je podsjetio da je protekla godina bila “obojena” nedostatkom dijaloga, kompromisa u interesu države BiH te davanjem prednosti uskostranačkim interesima.

“Nastavljeno je preglasavanje Bošnjaka u institucijama RS-a”, kazao je Tihić te dodao da Ustavni sud RS-a ignorira zahtjeve Bošnjaka za ispravljanje nepravdi.

“Ekonomska situacija je stabilna premda se svjetska kriza osjeti i u BiH”, rekao je Tihić.

Rad vlasti u FBiH ocijenio je pozitivnim uz pojašnjenje da će rezultati aktivnosti koje Vlada FBiH provodi biti vidljivi tek u 2012.

Istakao je da je stanje u SDA dobro, uz manje probleme koji su rješivi.

U sljedećoj godini, Tihić očekuje veći zamah u privredi i ekonomiji. SDA će ubrzo započeti intenzivne pripreme za predstojeće općinske izbore, a kontinuirano će raditi na razvijanju suradnje sa susjednim zemljama.

“Također, SDA će se posvetiti uvođenju BiH u EU i NATO, vladavini prava i borbi protiv kriminala i korupcije te suradnji s islamskim zemljama”, dodao je Tihić.

SDA će se i dalje zalagati za održivi povratak na teritoriji cijele BiH.

“Mir je najveća vrijednost ne samo BiH već i svih ostalih zemalja u svijetu i ne smijemo učiniti ništa što će ga narušiti”, potcrtao je.

Istakao je da “ovakva situacija kakva je danas ne odgovara nikome, da nam predstoje teške godine te da je i zbog toga važno imati funkcionalnu državnu vlast”.

Fena/Informer.ba