Politika Udarno Vijesti

Tihić: Rekonstrukcija Federalne vlade zavisi od uspjeha VM

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da pitanje rekonstrukcije Vlade Federacije BiH (FBiH) ne treba otvarati prije nego što se vidi kako će funkcionisati novo Vijeće ministara, ali i nove kantonalne vlasti u Federaciji BiH.
“Ako odnosi između dva HDZ-a s jedne strane i SDP-a i SDA s druge strane budu dobri, to će biti ozbiljan razlog za razmišljanje o tome. Treba to jednostavno prepustiti vremenu”, rekao je Tihić.
Tihić je naveo da se rekonstrukciji Vlade Federacije BiH žestoko protivi predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, dok lider HDZ-a Dragan Čović u posljednjim susretima stranaka to pitanje nije spominjao.

“Bilo je određenih varnica između mene i Lagumdžije upravo o tome”, dodao je Tihić. Trenutni odnos dva bloka HDZ-a sa bošnjačkim strankama Tihić smatra prolaznom fazom i posljedicom činjenice da dva HDZ-a nisu u vlasti u Federaciji.

“To, međutim, treba vratiti natrag u normalne okvire. O tome sam razgovarao sa Čovićem i dugoročno dogovorio kako prevazići takvo stanje”, naveo je Tihić za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko privremeno je 28. marta suspendovao odluke CIK-a koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta FBiH, te izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH.

CIK BiH prethodno je donio odluku da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor, te utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za formiranje Doma naroda jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih 10 kantona u skladu sa zakonom.

Srna/Informer.ba