Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Tihić: RS nije srpski entitet

“Nećemo nikada RS prihvatiti kao srpski entitet i nikada nećemo 9. januar prihvatiti kao dan RS, zato što se radi o danu na kojem su počela masovna ubistva, protjerivanja i etnička čišćenja. Čudi me da je 9. januara kompletno hrvatsko rukovodstvo sjedilo u prvim redovima, čak i novi premijer BiH Vjekoslav Bevanda. Oni su slavili dan kada su protjerani Hrvati iz RS“,  rekao je u Beču Sulejman Tihić, predsjednik SDA, prenosi B92.

Govoreći o nedavnoj proslavi 20-te godišnjice uspostavljanja RS i prisustva državnika iz Srbije, Tihić je ocijenio da se radi o politici “dva lica”.
Prema njegovim tvrdnjama, predsiednik Srbije Boris Tadić na jednoj strani priča o teritorijalnom integritetu BiH, o suverenitetu, ali nije, kako smatra bosanski političar, konzistentan.

“On govori i o RS kao srpskom entitetu i to naravno ne odgovara Dejtonskom sporazumu. Prema Dejtonskom sporazumu RS je jedan multietnički entitet Srba, Bošnjaka i Hrvata. Kada se Tadić zalaže za RS, on mora da se zalaže za ravnopravnost Bošnjaka i Hrvata. Iz jednog multietničkog entiteta napravljen je isključivo pravoslavni entitet“, kazao je nekadašnji član predsedništva BiH.

Tihić je naglasio da se u RS slave pravoslavni praznici kao entitetski praznici, te da se sveštenici dovode prilikom otvaranja zgrade vlade, iako u njoj ne rade samo Srbi, već i Hrvati i Bošnjaci. Prema njegovom mišljenju, „živimo u jednom nepravednom svetu u kojem je dobijen i Dejtonski sporazum, čime su prihvaćena ratna osvajanja Srba”.

Međunarodna zajednica je legalizovala RS, iako su svi sudovi, a tako i Haški, utvrdili da su srpske trupe počinile masovna ubistva i genocid, naveo je predsiednik SDA, tvrdeći da je međunarodna zajednica odustala od povratka izbieglica. Prema njegovim riječima, nekoliko procenata Bošnjaka vratilo se u RS, ali jako malo Hrvata.

„Hrvatska nije ništa ni učinila za povratak. Očigledno je u određenim glavama podjela Bosne, plan Miloševića i Tuđmana, još živa“, rekao je Tihić. On smatra da je međunarodna zajednica BiH ostavila na cjedilu, jer je nametnula jako skup i nefunkcionišući sistem.

„Srbi drže 50 odsto teritorije, 50 odsto prava su dobili i imaju jednu trećinu stanovništva. Međunarodna zajednica kaže da moramo to da riješimo između nas. Ali kako? Nije u interesu RS da prihvata aranžmane koji nisu u njenu korist“, rekao je Tihić u vezi napretka u težnji za promjenom Ustava. On je upozorio da će buduće generacije željeti da promijene stanje, zbog čega se međunarodna zajednica mora zalagati za pravedno rješenje.

„Svi oni koji žele zatvaranje kancelarije visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) ili nisu dobronamjerni ili nemaju pojma“, poručio je lider SDA. Govoreći o evropskoj integraciji BiH, Tihić je objasnio da će krajem mjeseca biti konstituisan novi savjet ministara, u februaru će zakon o popisu i o državnoj pomoći proći skupštinu, te da bi u martu BiH, teoretski, mogla da podnese zahtjev za dobijanje statusa kandidata za prijem u članstvo EU.

„Ove godine se u Srbiji održavaju izbori i to će se odraziti na čitav proces. Bosna će brže napredovati. Srbija je do sada bila nešto bolja, ali ćemo mi to nadoknaditi. Bilo bi u redu ako bi zajedno sa Srbijom 2013. dobili status kandidata“, rekao je Tihić, odgovarajući na pitanje da li bi proces pristupanja poslije prijema Hrvatske mogao biti usporen.

 

Informer.ba