Politika Udarno Vijesti

Tihić: SDA neće insistirati na inicijativi za odgađanje izbora

Na inicijativi za odgađanje lokalnih izbora za dvije godine, kako bi se održali zajedno s općim, treba raditi dugoročno s ciljem racionalizacije sredstava za provedbu izbornog procesa u BiH, kazao je predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić na na pres-konferenciji nakon prvog dijela sjednice Glavnog odbora SDA u Bihaću.

On je dodao da izabranim zvaničnicima treba pružiti mogućnost da realiziraju svoje planove.

Mi nećemo insistirati na toj inicijativi ovih izbora, prije svega jer nije riješeno pitanje Srebrenice i Mostara, istakao je Tihić.

Po njegovim riječima, SDA se zalaže da se svim građanima Srebrenice sa popisa iz 1991. godine omogući glasanje za ovu općinu, bez obzira gdje sada žive, kao i na njihovu etničku pripadnost.

Bilo bi štetno da se na ovim izborima u Srebrenici izabere predstavnik koji negira genocid, što bi se negativno odrazilo prije svega na povratak, ali i na ukupnu situaciju u toj općini, smatra Tihić.

KOALICIJA STRANAKA PLATFORME FUNKCIONIŠE BEZ PROBLEMA

Odnosi unutar koalicije stranaka Platforme i pored određenih razlika među strankama potpisnicama funkcioniraju bez problema, a Glavni odbor SDA je opredijeljen da se saradnja nastavi i dalje, kazao je Tihić.

Dodao je da postoje određena neslaganja unutar koalicije, ali da “alternative nema”.

Pojasnio je da se to uglavnom odnosi na kompetentnost određenih pojedinaca, koji su ušli u vlast ili na vodeća mjesta u javnim poduzećima, ali ne znaju raditi taj posao pa im treba više vremena za određene aktivnosti.

 

Fena/Informer.ba