Izdvojeno Politika Vijesti

Tihić uputio političkim liderima pismo s prijedlogom za formiranje vlasti

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas u Sarajevu da je predsjednicima ključnih političkih stranaka u BiH uputio dopise sa jednim od prijedloga kako napraviti etnički raspored pozicija u institucijama na nivou BiH, zavodima i ustanovama.

”Dostavio sam dopise kako bi politički lideri do sljedećeg sastanka razmislili i eventualno predložili neke izmjene i korekcije”, istakao je Tihić.

On nije želio da šire obrazloži svoj prijedlog .

Na pitanje da li se može uskoro očekivati konačno formiranje Savjeta ministara BiH, Tihić je odgovorio da to pitanje treba uputiti liderima HDZ-a.

”To pitajte HDZ, oni su to zaustavili’‘, rekao je Tihić u izjavi Srni.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović rekao je juče u Sarajevu zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD za evropske poslove Filipu Reekeru da bi vlast u BiH u cjelosti trebalo da bude formirana do početka decembra.

Čović je istakao da se u narednim danima očekuje niz poteza na formiranju vlasti – već danas izborom Vlade Srednjobosanskog kantona, a sutra u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

 “Postoji politička atmosfera da se ubrzo dođe do dogovora koji će rezultirati uspostavljanjem vlasti na nivou BiH“, ocijenio je Čović.

Predsjednik HDZ BiH prenio je Reekeru da za propast pregovora u Brčkom nije kriv HDZ BiH, odnosno hrvatski blok stranaka, i da se ne treba fokusirati na prošlost, već budućnost. Sa Rikerom je sinoć o neophodnosti što hitnijeg formiranja vlasti razgovarao i predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić.

 

Srna/Informer.ba