Region Udarno Vijesti

Tito ubijao za Staljina!?

Beogradski novinar i publicist Pero Simić u srijedu je u Ljubljani predstavio svoju knjigu “Tito – fenomen 20. stoljeća” u kojoj se iznose novi detalji iz života nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika, ustvrdivši među ostalim da je Tito za vrijeme špansjog građanskog rata (1936-39) vodio grupu koja je za Staljina likvidirala protivnike optužene zbog trockizma.

Simić je na konferenciji za novinare izjavio da je Tito bio vođa grupe  za likvidaciju Staljinovih političkih protivnika, odnosno disidenata optuženih zbog trockizma, koji su se borili na strani republikanaca u španskom građanskom ratu, te da će to otkriće uključiti u izdanje svoje knjige na njemačkom jeziku koje će biti predstavljeno na predstojećem međunarodnom sajmu knjiga u Frankfurtu.

Kao vođa posebnog odjela sigurnosne službe sovjetskog NKVD-a, koji je likvidirao Staljinove političke protivnike, Tito je povremeno u Španiju odlazio na “inspekcijske preglede” od nekoliko dana, rekao je Simić, ustvrdivši da mu je taj podatak prije smrti otkrio nekada istaknuti komunist Josip Kopinić, te da je za to znao i povjesničar Vladimir Dedijer koji je svoju arhivu o Titu nakon smrti ostavio u slovenskim arhivima, prenijela je Slovenska novinska agencija STA.

Simić tvrdi kako je “šokiran” otkrićima koji govore “u kakvoj smo državi živjeli”, te da je uz Tita za sovjetski NKVD radio i Edvard Kardelj.

Slovenski povjesničar i istraživač pitanja “prešućenih grobnica” iz vremena poraća Jože Dežman izjavio je na zajedničkom predstavljanju novih priloga za biografiju Josipa Broza Tita da je Simić jedan od vodećih autora u kritičnosti kojom pristupa “Titovu mitu”.

Simić je izjavio da će u njemačkom izdanju svoje knjige navesti i detalje o Titovoj odgovornosti za likvidaciju tisuću njemačkih civila u Vršcu 1945. godine.

Simić je ustvrdio kako je slovenski istoričar Jože Pirjevec, koji je nedavno izdao opsežnu knjigu “Tito i drugovi”, prešutio neke činjenice kojih se dokopao iz arhiva Vladimira Dedijera u Ljubljani.

 

Fena/Informer.ba