BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

SDS Trebinje: ‘Laktaške haračlije’ otimaju elektroenergetski sektor

Najave predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i njemu bliskog rukovodstva Elektroprivrede RS o centralizaciji elektroenergetskog sektora, odnosno o spajanju postojećih zavisnih preduzeća u jednu kompaniju, dodatno su uznemirile stanovnike Trebinja i Hercegovine, upozoreno je danas iz Općinskog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) Trebinje .

Tvrde da te najave znače da će Trebinje i druge hercegovačke općine ostati bez ikakvog utjecaja na preduzeća elektroenergetskog sektora koja su do sada bila osnovni privredni kolektivi i nosioci privrednog razvoja.

Direktorica ‘Elektroprivrede RS’ Branislava Milekić i njoj bliski lokalni podanici imaju jasnu namjeru da HET, Elektrohercegovinu i RiTE Gacko otmu od građana Hercegovine i da negdje daleko, u Banjoj Luci i Laktašima, odlučuju o sudbini ovih giganata”, navodi trebinjski SDS.

To dalje znači, kažu, da će i ovako osiromašena Hercegovina ostati bez investicija spomenutih preduzeća te da će razvoj ovih krajeva zavisiti od drugih faktora koji ni do sada nisu imali sluha za brojne i nagomilane probleme.
Centralizacija računa i odvlačenje novca u druge, bogatije krajeve RS-a u kojima su centri moći vladajućeg SNSD-a, dovešće do nesagledivih negativnih posljedica koje će osjetiti sadašnje i buduće generacije hercegovačkih općina.

Ovim potezom Dodika i Milekić neće biti ostvarene uštede i ostale pogodnosti, već će se kao prvo našim parama tj. parama ovih preduzeća pokrivati ogromna krađa i gubici na području Elektrokrajine i ostalih preduzeća koja posluju s gubicima na području njihove regije. Također treba da naglasimo da je Milekić došla u Trebinje s jednim koferom, a da se vraća u Krajnu s izuzetno bogatim darovima”, navodi SDS Trebinje.

Zato pozivaju građane Trebinja i istočne Hercegovine da ne dozvole otimanje onoga što su decenijama stvarali i da se odupru “naletima laktaških haračlija čija je isključiva namjera lično bogaćenje i prodaja energetskih potencijala RS-a”.

 

Fena/Informer.ba