Svijet Udarno Vijesti

Trajkovski ubijen jer je prijetio zapadnim diplomatama?

Makedonski predsjednik Boris Trajkovski je ubijen, jer je visokim zapadnim diplomatama prijetio da će objaviti komromitujuće informacije o njihovoj umiješanosti u korupciju u vrijeme konflikta na Kosovu i izbjegličke krize 1999. godine, tvrdi makedonski interent portal “MKD”.

Ignat Pančevski, zastupnik porodica stradalih u avionu sa makedonskim predsjednikom, potvrdio je da je Trajkovski posjedovao dokumenta koja bi mogla da naruše autoritet nekih zapadnih diplomata koji su 1999. godine boravili u Makedoniji u vrijeme priliva izbjeglica sa Kosova.

“Trajkovski je bio direktno uključen u sve događaje 1999. godine budući da je bio zamjenik ministra inostranih poslova. On je posjedovao dokaze o korupciji, ali ne znam tačno šta je konkretno tražio od tih svjetskih državnika“, rekao je Pančevski.

On tvrdi da posjeduje dokaze da rušenje predsjedničkog aviona 26. februara 2004. godine u BiH nije bila nesreća, već atentat.

Vlada Makedonije uvrstila je u proceduru izvještaj o pogibiji makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog i njegovih osam saradnika i članova posade.

“Izvještaj će biti dostavljen Tužilaštvu koje će dalje odlučiti da li i koje će mjere preduzeti”, rekao je portparol makedonske Vlade Martin Martinovski.

Avion makedonske Vlade pao je 26. februara 2004. godine u ataru sela Rotimlje kod Mostara. U avionu su bili predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, savjetnici iz njegovog kabineta Dimka Ilkova – Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, Mile Krstevski, zaposlen u makedonskom MIP-u, Boris Velinov i Ace Velinovski zaduženi za obezbjeđenje, kao i piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila “proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo”.

Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Srna/Informer.ba