BiH Vijesti

Cristina Fernandez: Britanci su grubi kolonijalisti čak i u 21. vijeku

Argentinska predsjednica nazvala je Veliku Britaniju “grubom kolonijalističkom silom” nakon izjave britanskog premijera David Camerona da bi Falklandsko otočje trebalo ostati dio britanskog teritorija, javlja agencija AP.

Cristina Fernandez regovala je nakon Cameronovih pohvala britanske vojske koja je u ratu 1982. preotela to otočje Argentini, prenose hrvatski mediji.

Sve dok Falklandi žele biti dio britanskog teritorija, to bi trebali i ostati, i tačka“, rekao je Cameron.

Ali te otoke u južnom Atlantiku Argentina već dugo pokušava prisvojiti. Fernandez insistira na dogovoru o budućnosti otočja između Britanije i Argentine, što je zatražila i Opšta skupština UN-a.

Argentina će, istakla je Fernandez, nastaviti sa svojim zahtjevima za pregovore sa Britanijom u međunarodnim forumima. – Naš je stav da su Britanci i u 21. vijeku gruba kolonijalna sila u opadanju – izjavila je u televizijskom intervjuu te dodala kako Cameronove izjave argentinski ministar vanjskih poslova smatra “izrazom arogancije“.

Fernandez je u ponedjeljak pozvala na dijalog sa Londonom, dok je u posjeti Buenos Airesu bio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

 

24SI/Informer.ba