BiH Izdvojeno Vijesti

Traže nastavak ekshumacije na Alipašinom mostu

Odbor porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije zatražio je od Tužilaštva BiH da na osnovu djelimično pronađenih skeletnih ljudskih fregmenata nastavi sa daljom istragom i ekshumacijom na Alipašinom mostu u Sarajevu.

Odbor traži od Tužilaštva da obaveže vlasti Federacije BiH, prvenstveno Ministarstvo unutrašnjih poslova i bivše radnike Federalne komisije za nestala lica, da daju odgovor gdje se nalaze preostali dijelovi tijela.

“Imajući u vidu činjenicu da je MUP Federacije izvršio uviđaj prilikom ubistva Slobodana Samardžića i ostalih, oni moraju znati gdje su tijela izmještena”, navodi se u zahtjevu Odbora upućenom zamjeniku glavnog tužioca BiH Vesni Budimir.

Odbor zahtijeva od Tužilaštva BiH da se obdukcija i identifikacija putem DNK metode isključivo povjeri Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske, kao stručnoj i ovlaštenoj instituciji za obavljanje ovih poslova.

“Odbor porodica raspolaže sa informacijom da je veliki broj ubijenih i nestalih sarajevskih Srba pod sudskom oznakom KRI 144 tokom 1996. i 1997. godine ekshumirano širom Sarajeva, premješteno u gradsko groblje u Visokom”, ističe se u zahtjevu.

Iz ovog udruženja napominju Tužilaštvo BiH da putem njihovih informacija provede dalju istragu i javnosti objelodani šta su federalne vlasti krile i šta i dan danas kriju u Visokom.

Nakon što su u grobnici na Alipašinom polju u Sarajevu pronađeni ostaci ljudskih tijela, Tužilaštvo BiH je, bez saglasnosti ovlašćenih predstavnika Instituta za nestala lica, okončalo ekshumaciju na tom lokalitetu.

Na lokalitetu sarajevskog naselja Alipašino polje pronađeni su posmrtni ostaci tijela za koje se pretpostavlja da su Srbi stradali u Sarajevu 1992. godine.

Nezavisne/Informer.ba