Izdvojeno Politika Vijesti

Traže obnovu slučaja/ MUP RS-a tvrdi da ima nove dokaze za ‘Dobrovoljačku’

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske prikupilo je nove dokaze u predmetu “Dobrovoljačka ulica”, koje će poslati tužiocu Jude Romanu, koji je u januaru obustavio istragu, tvrdi član Tima MUP-a RS za istraživanje ratnih zločina Simo Tuševljak.

 

On tvrdi da je MUP RS-a nove dokaze o “Dobrovoljačkoj” prikupio poslije donošenja Naredbe o obustavljanju istrage i podnošenja pritužbe na tu naredbu.

“Kada to dostavimo postupajućem tužiocu, prema Zakonu o krivičnom postupku BiH istraga odmah treba da bude obnovljena”, pojasnio je Tuševljak, istakavši da je veliki propust zakonodavca što u ZKP-u nije odredio rokove u kojima mora biti razmatrana pritužba o obustavljanju naredbe i donesena odluka o tome.

Tuševljak je rekao da će novi dokazi i činjenice u predmetu “Dobrovoljačka”, odnosno dopuna izvještaja biti podnesena za desetak dana.

“Prema članu 224 stav 3 ZKP-a, kad god se dođe do novih dokaza i činjenica, tužilac automatski obnavlja istragu”, pojasnio je Tuševljak za “Glas Srpske”.

On kaže da su se Timu MUP-a, poslije Naredbe o obustavljanju istrage u predmetu “Dobrovoljačka ulica”, javili svjedoci sa novim dokazima i svjedočenjima, koji do sada nisu davali izjave, ali su se na to odlučili kada je Romano donio Naredbu o obustavljanju istrage.

Govoreći o predmetu “Tuzlanska kolona”, u kojem je tužilac David Schwendiman donio Naredbu o obustavljanju istrage pred svoj odlazak iz BiH u decembru 2009. godine, Tuševljak je kaže da je pritužba na tu naredbu podnesena prije dvije godine, ali da se tužilac do danas nije izjasnio.

“A osim toga, Haški tribunal na taj predmet stavio je oznaku A, što znači da postoji dovoljno dokaza na osnovu kojih se istog dana može podići optužnica. Presedan je, i prvi put u BiH, da se u predmetu sa tom oznakom donese Naredba o obustavljanju istrage. To znači da pravosuđe BiH obara dokaze i odluke Haškog tribunala, ali to se nikad nije desilo kad su u pitanju zločini nad nesrbima”, smatra Tuševljak.

 

Srna/Informer.ba