BiH Udarno Vijesti

Trebevićka žičara bit će u prometu krajem 2013.

Trebevićka žičara bit će u prometu prije kraja 2013. godine. Ovo je rečeno u ponedjeljak na konferenciji za novinare upriličenoj po završetku prvog dijela radnog sastanka predstavnika Grada Sarajeva, Kantona Sarajevo, Ekonomskog instituta Sarajevo, IPSA-e, SERDA-e te Delegacije EU sa članom Uprave skijaškog centra Saas-Fee Graechen Edmonom Offermannom te arhitektom Edwinom Abgottsponom.

Prijatelji iz Švicarske, s Offermannom na čelu, odlučni su u namjeri da realiziraju projekt kojim bi Sarajevo ponovo dobilo trebevićku žičaru.

“Prvi put sam se trebevićkom žičarom provozao 1990. i kada je srušena postavio sam sebi cilj da je ponovo stavim u funkciju. Mnogo prijatelja je uključeno u ovaj projekt i vjerujem da ćemo uspjeti”, kazao je Offermann koji je oženjen  Sarajkom Majom Serdarević.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji istakao je da su u toku realizacije projekta iz oblasti uređenja rejona žičare, izvedbeni projekt, a uslijedit će i eksproprijacija.

“Veoma smo zadovoljni dosadašnjim tokom i sve uključene strane u potpunosti surađuju”, kazao je Kamočaji.

Kada su u pitanju tehnički podaci, Švicarci već imaju žičaru uskladištenu i spremnu za transport u Sarajevo te je ona već u novembru trebala biti prebačena u glavni grad BiH. Međutim, sugerirano im je da, zbog vremenskih prilika, transport obave u aprilu ili maju 2012.

Do tada će, po najavama, sve biti spremno za ugradnju žičare koja će, za razliku od one stare, umjesto osam imati 13 stupova.

Po elaboratu koji je usvojilo Gradsko vijeće, projekt revitalizacije trebevićke žičare iznosio bi oko 16 miliona KM. Vrijednost opreme koju će donirati Švicarci je oko devet miliona KM.

 

Fena/Informer.ba