BiH Udarno Vijesti

Trebevićka žičara u funkciji 2013. godine

Trebevićka žičara bit će obnovljena do 2013. godine, a po elaboratu koji je usvojilo Gradsko vijeće projekat njene revitalizacije iznosi će oko 16 miliona KM.

Igor Kamočaji, dogradonačelnik Sarajeva, kaže da bi radovi na rekonstrukciji i izgradnji žičare trebalo da počnu polovinom naredne godine, te da je Delegacija Evropske komisije u BiH obezbijedila dva miliona KM za izradu projektne dokumentacije.

“Veliku pomoć su nam pružili prijatelji iz švicarskog grada Brehena, koji su nam poklonili žičare u vrijednosti od šest miliona švicarskih franaka. Prvi kontingent sa žičarama stigao je u Butmir prošli mjesec, a do sredine aprila biće dopremljena sva četiri planirana kontingenta sa žičarama“, rekao je on.

Ističe kako je stara žičara imala osam stupova, a za novu doniranu biće potrebno 11 stupova.

“Izvest ćemo i određene korekcije pri postavljanju žičare. Dobili smo već pismo od biciklista koji su nas pitali da li će na novopostavljenim žičarama biti postavljene hvataljke za bicikla, tako da ćemo se i za to svakako pobrinuti”, objašnjava Kamočaji. Kaže da sve “nevjerne Tome” želi uvjeriti da nikako stara žičara ne može biti bolja od ovih koje su donirane, te da je stara muzejski primjerak.

“Nije žičara u Brehenu demontirana zbog toga što je bila neispravna, kako neki žele da prikažu, jednostavno je demontirana zbog toga što je neizvodivo drugačije bilo prevesti”, rekao je Kamočai i dodao da su švicarski i domaći inženjeri pregledali doniranu žičaru, te da smatraju da je ona u odličnom stanju.

“Oni koji brinu nemaju razloga za to. Ove žičare su puno bolje od starih, ne mogu biti ni poređene“, kategoričan je Kamočaji.

Tvrdi kako je trebevićka žičara potrebna građanima Sarajeva i Istočnog Sarajeva, jer je Trebević oduvijek bilo najposjećenije i najatraktivnije izletište Sarajlija.

“Imamo dogovor i sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva. Oni će urediti izletište Vidikovac. Planiramo zajedničku turističku promociju Trebevića i vjerujemo kako će sa žičarom to biti jedno od najatraktivnijih izletišta”, zaključuje dogradonačelnik Sarajeva.
Ruta

Igor Kamočaji, dogradonačelnik Sarajeva, objašnjava kako postoje različita mišljenja o tome kojom rutom bi trebalo da ide žičara.

“Neki su za to da ne ide starom rutom, a neki imaju ideje da žičara ide sa Vijećnice. Otvoreni smo za sve ideje”, kaže on. Dodao je da je izgradnja i rekonstrukcija trebevićke žičare, koja je uništena u proteklom ratu, kompleksan projekat, te da, prije svega, treba voditi računa o bezbjednosti.

1.200 putnika na sat moći će da preveze poklonjena žičara

400 putnika na sat bio je kapacitet stare žičare

 

Nezavisne/Informer.ba