BiH Udarno Vijesti

Trebinje podiže spomen obilježje heroju Srđanu Aleksiću

Opština Trebinje ima obavezu da napravi spomen obilježje koje će nositi ime Srđana Aleksića, tragično stradalog 1993. godine braneći prijatelja Bošnjaka od nasilnika, a gdje bi se okupljala omladina, nadahnjivala i vaspitavala na ljudskom i viteškom činu mladog Trebinjca, rekao je načelnik opštine Dobroslav Ćuk.

Ćuk je na prijemu, koji je organizovao za Srđanovog oca Rada, istakao da je ovaj mladi Trebinjac viteškim činom učinio svoj grad značajnim i ponosnim, ističući da se njegovi sugrađani osjećaju ponosnim što su u svojim redovima imali takvog junaka.

Na prijemu povodom priznanja koje je nedavno u Beogradu posthumno dodijeljeno tragično nastradalom Srđanu Aleksiću, Ćuk je Srđanovom ocu uručio knjigu “Primjeri čojstva i junaštva”, Marka Miljanova.

“Sasvim je sigurno, da se ovo desilo u ono vrijeme, viteški čin Srđana Aleksića našao bi se u knjizi Marka Miljanova”, rekao je Ćuk.

Ističući da je Srđan danas više trebinjski nego njegov, otac Rade je istakao kako ga obuzima divno osjećanje što se Trebinje ponosi Srđanom, koji je, kako je rekao, učinio djelo koje ga čini čovjekom.

“Poštujući Srđanov čin, Trebinje se izdiže iznad svake prosječnosti i postaje grad ljubavi, čojstva, života, budućnosti”, kaže Rade Aleksić.

On je zahvalio Srbiji i srpskom narodu na Zlatnoj medalji “Miloš Obilić”. “Ova medalja pripada tom narodu jer je taj narod hrabar, jer usvaja čestitost, razum, život”, istakao je Aleksić.

Povodom Dana državnosti predsjednik Srbije Boris Tadić odlikovao je 17 pojedinaca i institucija, među kojima je i Srđan Aleksić posthumno odlikovan Zlatnom medaljom “Miloš Obilić” za ispoljenu hrabrost i djelo ličnog herojstva.

 

Srna/Informer.ba