Svijet Udarno Vijesti

Trifković: Austrougari sposobniji od Inzka!

Politički analitičar iz SAD Srđa Trifković osudio je danas brojne izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka u kojima Srbe osuđuje za ratne zločine prije nego što je protiv njih završen sudski postupak.

“U svojim javnim govorima on je u nekoliko navrata  Mladića nazivao ratnim zločincem. Čineći to, Inzko  je pokazao da zapadni princip da je okrivljeni nedužan dok se ne dokaže suprotno ne važi za stanovnike balkanske divljine, kojom on upravlja mandatom dobijenim od međunarodne zajednice“, upozorava Trifković.

Ovaj spoljnopolitički urednik magazina “Hronike” ukazuje da Incku nije čudno, a kamoli za osudu, podrška vlasti u Zagrebu za žalbe hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su već osuđeni pred sudom u Hagu na kazne duže od 50 godina zatvora.

Nepotrebno je reći koliko će majki, supruga, kćerki nekoliko hiljada srskih žrtava ‘Oluje’ dati svoj nevoljni doprinos državnim naporima u ime Gotovine i Markača“, poručuje Trifković, razotkrivajući Inckovu ciničnu izjavu da će odlukom vlasti u Banjaluci odbranu generala Mladića plaćati i žrtve Srebrenice.

Trifković, koji je i direktor Fondacije Lorda Bajrona za balkanske studije, poručio je austrijskom diplomati u BiH da su “stari Austrijanci bili mnogo sposobniji“, jer su čak i počinicima atentata na nadvojvodu Franca Ferdinanda u Sarajevu priuštili razumno, pošteno suđenje.

Jedan od optuženih u ovom procesu, podsjeća on, izbjegao je smrtnu kaznu jer je postojala sumnja u datum njegovog rođenja.

Za razliku od ‘Inzkove BiH’ ili ‘haške međunarodne zajednice’, koja održava ‘Dejtonsku apsurdnost’ u vještačkom životu, austrougarska monarhija bila je ‘Rehštat’ ili pravna država“, zaključuje politički analitičar iz Chicaga Srđa Trifković.