Izdvojeno Politika Video Vijesti

Sastanak u Karađorđevu: Obračunali smo se s duhovima prošlosti i okrenuli se budućnosti!

Lideri Srbije, BiH i Turske potvrdili su međusobnu podršku za nastavak evropskih integracija, kao i princip nemiješanja u unutrašnje stvari drugih države. Ovo je potvrđeno na trilateralnom sastanku u Karađorđevu predsjednika Srbije Borisa Tadića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, bošnjačkog i hrvatskog člana Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, te predsjednika Turske Abdullaha Gulla

Tadić je rekao poslije susreta da princip nemiješanja znači da se ni Srbija, niti Turska mogu mješati u unutrašnje stvari BiH i obrnuto, te naglasio da će se tri zemlje tog principa držati i u budućnosti.

‘Srbija nikada neće podržati referendum koji bi doveo u pitanje integritet BiH’, izjavio je Tadić. Na pitanje novinara o referendumu koji je Republika Srpska raspisala o Tužilaštvu i Sudu BiH, Tadić je rekao da ne želi da se miješa u bilo šta što je unutrašnje pitanje BIH i što se tiče interesa njenih građana.

Tadić je rekao da bi se eventualnim miješanjem u unutrašnje stvari BiH prešla “crvena linija” i ponovile neke greške iz prošlosti.

Na pitanje da li čvrst stav Srbije o poštovanju integriteta BiH znači i promenu dosadašnje politike o specijalnim vezama Srbije sa RS, Tadić je rekao da Srbija želi da sarađuje sa svim institucijama u BiH.

On je istakao da je želja sve tri zemlje da budu što prije integrisane u EU.

Predsjednik Srbije je naveo da je na skupu dogovoreno da se odnosi tri zemlja unapređuju i razvijaju u političkom, ekonomskom, kulturnom i svakom drugom smislu, kao i da će poseban podsticaj biti dat oblasti nauke. Tadić je istakao da je pitanje pomirenja nezaobilazno za bolje odnose naroda, a to znači osudu svih ratnih zločina, isti odnos prema svim osumnjičenim za ratne zločine, koji treba da budu izručeni pravosudim institucijama domaćim ili međunarodnim, kao i da svi zločini budu individualizovani i konkretizovani, da se zna ko je i gdje i kakav zločin izvršio.

On je rekao da je ta saradnja rezultat zajedničkih napora da se tri zemlje bore protiv predrasuda iz, kako je rekao, teške prošlosti i konstantovano je da je legitimno da postoje različita viđenja. Napomenuo je da su u prošlosti činjene greške, ali je obaveza da se one premoste.

Tadić se nada da će u prvoj polovni ove godine posjetiti BiH, pošto je danas dobio poziv.

On je istakao da je ovo trilateralni sastanak, a ne neka međunarodna konferencija o BiH i rješavanju problema u BiH.

Radmanović je rekao da je na bilateralnom sastanku članova Predsjedništva sa Tadićem kontantovano da razne vrste optužnica iz Hrvatske i Srbije protiv državljana BiH stvaraju političke probleme u BiH.

Prema njegovim riječima, konstatovano je da je zbog toga potreban trilateralni sastanak kako bi se izbjegli takvi politički problemi, ne zalazeći u pravnu oblast, jer svi moraju odgovarati za ratne zločine.

On je naveo da su na ovom sastanku prisustvovala sva tri člana Predsjedništva i da je njihovo opredjeljenje mir, stabilnost, razumijevanje, dobrosusjedski odnosi, što se pokazalo i danas na susretu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je zakljuio da ovakvi susreti i dogovori o budućnosti znače da svi žele Balkan 21. vijeka, potpuno različit od onog iz 20. ili 19. vijeka, i da Balkan bude oaza mira.

Radmanović je poručio da će tri države pomoći jedne drugima, ali uz nemiješanje u unutrašnje stvari.

On je rekao da su sve tri zemlje čvrsto opredijeljene za EU, ali da imaju različite pozicije po pitanju NATO-a, pošto je Turska članica tog saveza, Srbija je još neodlučna, dok se u BiH poslije NATO optimizma pojavio period protivljenja jednog dijela građana BiH tom savezu.

Radmanović je naglasio da dobri odnosi tri zemlja stvaraju mogućnosti za još bolje ekonomske odnose i izrazio nadu da će biti više ulaganja.

Turski predsjednik je izjavio da je želja lidera tri zemlje da pojačaju međusobnu saradnju i da se ide u smjeru rješavanja gorućih problema, uz poštovanje principa nemiješanja u unutrašnje stvari, očuvanja principa poštovanja suverenitta i integriteta, kao i nastavak pozitivne atmosfera jačanja saradnje i bolje budućnosti.

Gull je rekao da mu je želja da se cijeli region okupi u NATO-u i EU, pod jednim kišobranom, navodeći da “Balkan nije na kraju Evrope, nego je srce Evrope” i da je cilj da se nekadašnje poprište preinači u region zajedništva.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji, pri čemu je dogovoreno da se podstaknu međusobne investicije, odnosno da Srbija želi ravnopravan pristup u oba bh. entiteta, kao i da Turska isto to učini.

Predsjednik Srbije je objasnio da je Karađorđevo izabrano kao mjesto sastanka da bi se kreirala bolja budućnost, jer su se u ovom mjestu ranije donosile neke i dobre, ali i loše odluke.

Samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine završen je ocjenom lidera tri zemlje da su se danas u Karađorđevu obračunali s “duhovima prošlosti” i okrenuli se budućnosti, prenosi Tanjug.

Za 17.00 časova planiran je susret tročlanog Predsjedništva BiH sa Gullom, a predviđeno je i izdavanje zajedničkog saopštenja.

Više od sto novinara iz Srbije, BiH i Turske pratilo je ovaj samit. Dogovoreno je da će naredni sastanak biti održan u Sarajevu.