Svijet Vijesti

Tripoli ponovo na meti NATO aviona

Više eksplozija potreslo je rano jutros libijsku prijestonicu Tripoli iznad kojeg mogu da se vide stubovi gustog dima, rekli su očevici.

Libijska državna televizija javila je da su avioni NATO gađali libijsku prijestonicu, ali nisu iznijeli detalje. Eksplozije su potresle Tripoli sat vremena nakon ponoći, dan nakon što je NATO bombardovao vojni komandni centar u ovom gardu.

Jedan stanovnik Tripolija rekao je Rojtersu da su u jutrošnjim napadima avioni gađali zgradu obavještajne službe Libije, što je prvi put od početka vojne intervencije Zapada protiv ove zemlje u martu ove godine.

Libijska državna televizija javila je da su NATO avioni juče gađali civilne i vojne mete i da je ranjeno više ljudi.

U međuvremenu, libijski vođa Moamer Gadaffi kritikovao je narodni ustanak u susjednom Egiptu, gdje je predsjednik Hosni Mubarak morao da se povuče sa vlasti ove godine.

Gadafi, koji je i dalje na vlasti uprkos četveromjesečnim avio napadima NATO snaga, postavio je pitanje zašto su dignuti ustanci u Tunisu i Egiptu.

Zašto se podigli revoluciju? Odgovorite mi zašto ste to učinili?”, upitao je Gadafi u video obraćanju Egipćanima povodom godišnjice puča 1952. godine kojim je okončana monarhija u toj zemlji i otvoren put za bivšeg egipatskog predsjednika Gamala Abdela Nasera da preuzme vlast.

Gadafi, koji je došao na vlast pučem 1969. godine, inspirisan svearapskim idealima Nasera, postavio je pitanje šta su Tunis i Egipat postigli svojim revolucijama osim što su jedan režim zamijenili drugim.

“Nakon što ste opljačkali, uništili i oštetili zemlju, sada želite novog predsjednika“, rekao je Gadafi.

Gadafi, koji brani Mubaraka koji je u bolnici od aprila i treba da se pojavi pred sudom zbog zloupotrebe položaja i ubijanja demonstranata, rekao je da su Egipćani bili brzopleti u tjeranju Mubaraka sa vlasti bez jasne alternative.

Desetine ljudi povrijeđene su juče na protestima u Kairu u sukobu hiljada demonstranata sa protivnicima ispred zgrade Ministarstva odbrane. Cilj protesta bio je da se apeluje na vojne lidere zemlje da ubrzaju reforme.

Mubaraka treba poštovati, bolje bi bilo Egipćanima da su njega ostavili na vlasti“, zaključio je Gadaffi.

 

Srna/Informer.ba