Politika Udarno Vijesti

Trnka: Dan nezavisnosti će kad-tad biti priznat od svih građana

Ogroman je značaj referenduma organiziranog prije 20 godina na kojem su se bh. građani izjasnili za nezavisnost i suverenost tadašnje SR Bosne i Hercegovine, a čemu su prethodile odgovarajuće odluke Arbitražne komisije Evropske zajednice (EZ), izjavio je Feni profesor ustavnog prava Kasim Trnka, komentirajući pravne i političke implikacije tog čina.

“Navršava se 20 godina od međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine kao nezavisne i suverene države što su 6. aprila 1992. godine učinile članice EZ-a, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države”, kazao je Trnka, istaknuvši da je uvjet za to bilo izjašnjavanje građana BiH u skladu s preporukama Arbitražne komisije.

Radi se o komisiji koja je bila ovlaštena da ispita valjanost ispunjavanja uvjeta za svaku zemlju pojedinačno, koja je aplicirala za međunarodno priznanje.

Trnka navodi da je Bosna i Hercegovina na vrijeme aplicirala, ali da je Arbitražna komisija EZ-a konstatirala da srpski članovi tadašnjeg predsjedništva i vlade nisu podržali prijedlog za međunarodnu nezavisnost BiH, pa je sugerirala da vlasti BiH pozovu građane na izjašnjavanje pod međunarodnom kontrolom, što je i učinjeno putem organiziranja referenduma 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Naglašava, nadalje, da se značaj tog referenduma temelji na činjenici da je međunarodna zajednica u pogledu odlučivanja o nezavisnosti BiH prednost dala građanskom kriteriju, nasuprot kasnijem uređivanju odnosa na temelju Dejtonskog sporazuma i evropskih planova za BiH i stalnom insistiranju na nacionalnom kriteriju.

Istovremeno, Trnka smatra potpuno neutemeljenim pokušaje izjednačavanja tzv. plebiscita koji su u jesen 1992. godine organizirali SDS i Srpska radikalna stranka, insistirajući na izjašnjavanju srpskog naroda – da li želi da ostane u sastavu tadašnje Jugoslavije.

Pojašnjava da je apsolutno neodrživo upoređivati legalni i legitimni referendum građana BiH pod međunarodnom kontrolom i tzv. plebiscit koji su organizirale političke stranke u tadašnjoj paradržavnoj tvorevini.

Sve ove faktičke činjenice će kad-tad morati biti priznate od svih građana i svih političkih snaga Bosne i Hercegovine, smatra Trnka.

 

Fena/Informer.ba