Svijet Vijesti

Trojica homoseksualaca obješena u Iranu

Četiri lica optužena za trgovinu drogom obješena su u zatvoru Kerman u jugoistočnom dijelu Irana, objavio je danas dnevnik Sharg.

Dnevnik navodi da su četvorica obješenih posjedovala više desetina kilograma opijuma ili heroina.

Također, u zatvoru Karound u Ahvazu, regionu na jugozapadu zemlje, obješena su šestorica muškaraca, među kojima su trojica homoseksualaca osuđenih na smrtnu kaznu zbog kršenja Iranskog islamskog krivičnog zakona, tačnije članova koji se odnose na sodomiju.

Od početka godine, u Iranu je izvršeno 184 smrtnih kazni, prema podacima koje je prikupila agencija France Presse iz lokalnih medija.

Prošle godine, zabilježeno je 179 vješanja, dok međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch navodi da je bilo 388 egzekucija, a Amnesty International 252.

Islamska Republika Iran smatra da su smrtne kazne od suštinskog značaja za održavanje reda i zakona, koje se primjenjuju poslije iscrpnog sudskog postupka.

Iran je, sa Kinom, Saudijskom Arabijom i SAD-om među državama u kojima se izvrši najveći broj egzekucija u svijetu. U ovoj zemlji najstroža kazna – smrtna kazna – izriče se za ubistvo, oružanu pljačku, trgovinu drogom, silovanje i preljubu.

 

Informer.ba