Crna hronika Udarno Vijesti

Trojica Sarajlija varala Evropljane, nudili im pozajmice i kredite

Službenici Federalne uprave policije (FUP) podnijeli su Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv S. H, A. H. i B. H. iz Sarajeva zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo – udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnom djelom – prevara, a sve u vezi s članom 55 KZFBiH. Prvoprijavljeni se tereti i za krivotvorenje isprave.

Naime, istražitelji Sektora kriminalističke policije su utvrdili osnov sumnje da su se prijavljeni od 2005. do 2011. godine udružili radi činjenja krivičnih djela s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi.

Tako je prvoprijavljeni, kao organizator grupe, u više navrata lažno se predstavljajući pod četiri imena, za šta je koristio lažna identifikaciona dokumenta, putem oglasa u pisanim medijima nudio novčane pozajmice i kredite zainteresiranim osobama s područja Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije i Luksemburga.

Nakon što bi se zainteresirani građani javili putem telefona ili e-maila, prijavljeni su od njih tražili da uplate određena novčana sredstva na ime navodnih taksi i dažbina, te su im prikazivali lažne podatke da bi ih držali u zabludi da će i zaista dobiti pozajmicu ili kredit.

Podizanje tih novčanih iznosa su vršili prijavljeni lično, a nerijetko su angažirali i druge osobe.

Na taj način su protupravno stekli imovinsku korist od oko 360.766 eura i 223.196 KM.

Na ime prvoprijavljenog  je u spomenutom periodu uplaćeno oko 158.170 eura i 342 KM, od četiri osobe iz Njemačke.

Na ime drugoprijavljenog, uplaćeno je oko 96.200 eura i 3.031 KM od 24 osobe iz Njemačke, tri iz Austrije i dvije iz Švicarske.

Na ime trećeprijavljene je uplaćeno oko 100.696 eura i 193.929 KM, od pet osoba iz Švicarske, 33 osobe iz Austrije, jedne osobe iz Luksemburga, jedne osobe iz Italije, te 80 osoba iz Njemačke, saopćeno je iz FUP-a.

 

Fena/Informer.ba