Region Udarno Vijesti

Tuđmanovom sinu naloženo da razgovara sa odbranom Karadžića

Haški tribunal danas je posebnim nalogom (subpoena) obavezao bivšeg šefa hrvatske obavještajne službe (HIS) Miroslava Tuđmana da razgovara sa zastupnicima odbrane ratnog zločinca Radovana Karadžića.

Sud je tako usvojio zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske, optuženog za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, 1992-95.

Karadžić je taj zahtjev zasnovao na tvrdnji da je kao načelnik HIS Miroslav Tuđman “imao podrobna saznanja o isporukama oružja bosanskim muslimanima, u kojima je 1994-95 Hrvatska bila posrednik”.

Miroslav Tuđman je sin tadašnjeg predsjednika Hrvatska Franje Tuđmana.

Ukoliko se ne odazove obavezujućem nalogu, protiv Tuđmana bi Tribunal mogao pokrenuti postupak za nepoštovanje suda.
Kazna za nepoštovanje suda je do sedam godina zatvora ili do 100.000 eura ili obje.

Pozivajući se na “izvještaje američkih obavještajnih agencija”, Karadžić navodi da je “krajem aprila 1994. ambasador SAD u Hrvatskoj Piter Galbrajt (Peter Galbraith), uz odobrenje predsjednika Bila Klintona (Bill Clinton), dao ‘zeleno svjetlo’ hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu da “uveze oružje iz Irana i prebaci ga armiji bosanskih muslimana, protivno embargu Ujedinjenih nacija”.

Od maja 1994. do septembra 1995, po tvrdnji odbrane, “preko Hrvatske su iz Irana i drugih islamskih država muslimanskim snagama u BiH prošvercovane stotine tona pješadijskog i drugog oružja vojsci”.

“Znatan dio tog oružja završio je u ‘zaštićenim zonama’ Srebrenici i Žepi, gdje je iskorišćeno za napade na i ubijanje srpskih civila u susjednim selima. To je prouzrokovalo direktivu predsjednika Karadžića u martu 1995. da Vojska Republike Srpske preduzme akciju za suzbijanje tih oružanih napada”, piše u zahtjevu odbrane.

Karadžić u podnesku ističe da je više puta preko posrednika i pismima pokušao da pozove Miroslava Tuđmana na razgovor, ali da odgovor nije dobijao sve do 3. septembra kada je Tuđman poručio da ne želi da razgovara dobrovoljno “zato što se više ne bavi politikom”.

Dokumente o švercu oružja “bosanskim muslimanima”, Karadžić je zatražio i od vlasti Hrvatske, ali je Zagreb odgovorio da ne može da ih pronađe.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bh.opština; artiljerijske i snajperske napade na civile u Sarajevu; etničko čišćenje nesrba širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95.

 

Onasa/Informer.ba