Region Udarno Vijesti

Tuerk: Sve zemlje Balkana u EU za 10 godina

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je da će za deset godina sve zemlje Balkana biti članice Evropske unije i naglasio da je evropska perspektiva Srbije ojačana poslije hapšenja posljednjeg haškog bjegunca.
Tuerk je rekao da će “Srbija kasnije ove godine dobiti status kandidata za člana EU i možda datum početka pregovora o pristupanju.” On je u intervjuu agenciji AP ocijenio da je perspektiva Srbije za članstvo u EU ojačana hapšenjem posljednjeg haškog bjegunca Gorana Hadžića. Slovenski zvaničnik je istakao da je dobro što je strateški pravac regije jasno definiran i da Evropa ne može ostaviti “crnu rupu usred svoje teritorije“.

Naravno, ima teškoća, ali znamo kuda treba i kuda ide čitava regija. Znam da postoji znatan zamor od širenja, ali nema smisla da imamo crnu rupu usred Evrope,” rekao je Tuerk u intervjuu koji je dao poslije nedavnog obraćanja Generalnoj skupštini UN-a.

Predsjednik Slovenije, koja je postala članica EU-a i NATO-a 2004. godine, ocijenio je da je poziv Hrvatskoj da bude druga zemlja EU koja će se pridružiti EU 2013 – “veliki uspjeh”. On je podsjetio da je Crna Gora dobila status kandidata u decembru. Ulazak Crne Gore u EU očekuje se 2015. ili 2016. godine, naveo je AP.

Bosna ima unutrašnje probleme, ali ako svi oko nje uđu u EU to će neminovno imati pozitivan utjecaj i na Bosnu i Hercegovinu. Isto važi i za Makedoniju“, dodao je Tuerk. Po njegovim riječima, građani Slovenije danas imaju najbolji životni standard na Balkanu i treba da slave dvadeset godina nezavisnosti.

On smatra da je Slovenija u proteklom periodu “postigla veliki uspjeh” budući da su kvalitet života i opći nivo prosperiteta znatno poboljšani, a da se zemlja afirmirala na međunarodnom planu. Ipak, mnogi Slovenci su zbog posljedica finansijske krize iz 2008. godine razočarani politikom vlade, dodao je Tuerk.

Fena/Informer.ba