Ekonomija Udarno Vijesti

Turci počeli preuzimati naftno tržište u FBiH

Turska kompanija “Turkoil”, koja je nedavno unajmila dio saniranih spremnika za naftu “Naftnih terminala FBiH” Ploče veličine 10.000 kubnih metara, čime je ušla na bh. tržište nafte i naftnih derivata s ambicijama da postane glavni distributer nafte u ovom dijelu Evrope, i zvanično počinje s radom i u maloprodaji, saznaje “Avaz”

Ovo nam je potvrdio Zahir Imamović, direktor i vlasnik “Imzit-komerca”, koji je kazao da je zaista ušao u posao s kompanijom “Turkoil”, ali da još nije prodao svoje pumpe.

” Ušao sam s njima u posao uz dogovor da me oni snabdijevaju naftom i da imaju 30 posto profita. Ja sam nosilac poslova i imam 70 posto zarade. Za sada nisam prodao firme, ali možda će doći i do prodaje” – kazao nam je Imamović.

Prema njegovim riječima, nafta koju prodaje kompanija “Turkoil” sto posto je kvalitetnija od one koju distribuira kompanija INA. Imamović dodaje i da predstavnici “Turkoila” pregovaraju s velikim brojem domaćih firmi te da će uskoro poklopiti tržište nafte u BiH.

Upravo se ovo poklapa s planovima turske kompanije iz koje su najavili da im je naftno tržište u BiH primamljivo jer nema velikih globalnih naftnih igrača. Zbog toga su terminale u Pločama unajmili na deset godina, procjenjujući da će tržište nafte u BiH rasti. To pokazuju i podaci prema kojima je potrošnja nafte u BiH prošle godine iznosila 2,5 miliona tona, dok je prije dvije godine potrošeno 1,5 miliona tona nafte.

Projekt koji je pokrenula turska kompanija podrazumijeva i zapošljavanje više od 1.000 radnika u BiH. No, iz turske kompanije najavljuju da je ovo samo početak, jer iz BiH planiraju krenuti u osvajanje ovog dijela evropskog tržišta nafte i naftnih derivata.

Kompanija “Turkoil” smještena je u gradu Gazijantepu i bavi se proizvodnjom, trgovinom i distribucijom nafte i naftnih derivata. Dio je velike grupacije “Kizil Group”, sa sjedištem u Istanbulu.

 

Dnevniavaz.ba/Informer.ba