Region Udarno Vijesti

Turizam na hrvatski način: Ili unajmite ležaljku ili se nosite s plaže

“Ako ne unajmite ležaljku i suncobran, nosite se s moje plaže”, riječi su to kojima je pulska porodica potjerana s plaže Ambrela na Verudeli u Puli

samo zato što je na plažu postavila peškire i htjela se okupati u moru.

U prijepodnevnim satima došli su na plažu, koja je bila puna ležaljki i suncobrana. Jedini dio plaže bez ležaljki bio je pojas od oko četiri metra do mora, i to samo zato što je strmina. Na taj mali prostor nagomilali su se svi, većinom domaći kupači jer zbog poredanih ležaljki drugdje nije bilo mjesta. Budući da nije bilo mjesta, a ležaljke su bile uglavnom prazne, razmaknuli su dvije ležaljke i smjestili svoje peškire na kamenje.

Dok je suprug bio u moru, ženi je prišao iznajmljivač ležaljki te je drsko i vulgarnim riječima potjerao s plaže govoreći da je to njegova privatna plaža, da on ima koncesiju te da se gubi ako ne želi unajmiti ležaljku i suncobran.

Potom je bacio ležaljku na njihove peškire naočigled turista i uz psovke otišao. Kad joj se muž vratio iz mora, otišao je kod osobe koja naplaćuje ležaljke, no on ga je uputio kod svog šefa koji je bio u restoranu na katu. Međutim, stvar nisu riješili jer je bilo vidljivo da se radi o istom “profilu osobe”, a nisu otkrili ni za koju firmu rade, piše Glas Istre.

“Dolazimo ovdje već 25 godina, nikad nije bilo gore. Ležaljke su rastegnuli po cijeloj plaži, bez obzira na to jesu li iznajmljene ili nisu, rekli su novinarima neki od kupača na plaži Ambrela. Neugodnosti poput one porodice s početka priče nisu imali, ali ljuti su što se moraju probijati kroz ležaljke.

Grad Pula u posljednje vrijeme primio je veći broj pritužbi građana koje se odnose na ponašanje iznajmljivača ležaljki na plaži Ambrela, stoga su uputili dopis Arenaturistu, koji ima najveći broj koncesija na pulskim plažama. Direktor Damir Prhat kaže da im je poznato da određene osobe na plaži Ambrela građanima onemogućavaju postavljanje peškira i pristup ostatku plaže.

Odlukom o davanju koncesija na pomorskom dobru (donesenom 3. maja 2008.) dozvoljeno koncesionaru obavljanje raznih djelatnosti (iznajmljivanja plažnih rekvizita), no isto tako je određeno da se održava i štiti pomorsko dobro pažnjom dobrog gospodara uz poštivanje svih zakonskih propisa. Aktivnost se mora obavljati u skladu s pravnom prirodom pomorskog dobra (opšte dobro) i zakonskim propisima, što, objašnjava Prhat, znači da koncesionari moraju omogućiti nesmetan prilaz navedenoj plaži i omogućiti njeno korišćenje svima.

 

Nezavisne/Informer.ba