BiH Izdvojeno Vijesti

Turković ima jake veze u Tužilaštvu BiH

Isljam Kalender, ključni svjedok pokajnik u predmetu protiv Zijada Turkovića i njegove zločinačke organizacije, bio je uplašen za svoj život, a smatrao je da će i istražitelji i tužioci uključeni u istragu biti pobijeni, jer Turković ima jake veze čak i u Tužilaštvu BiH.

Izjavio je ovo danas u Sudu BiH Vahidin Šahinpašić, šef tima za posebne operacije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA). On je kao svjedok Tužilaštva BiH govorio o načinu na koji su istražitelji došli do saznanja o ubistvima Mithata Mekića, njegove trudne supruge Marije Salas Kortez, Marija Tolića, Vernera Ajdarija i Rajka Milovanovića, kao i mjestima gdje su tijela ukopana. Ovih pet ubistava optužnica je stavila na teret Turkoviću i ostaloj sedmorici optuženih.

Šahinpašić je kazao da su pripadnici SIPA Kalendera pratili nekoliko dana u njegovoj kući, u kojoj nisu bila upaljena svjetla, jer se bojao za svoj život.

“Kada je uhapšen, na prvom saslušanju je kroz plač kazao da ne želi da bude ubijen. Govorio je da će on biti ubijen, ali i mi i tužioci koji smo uključeni u istragu, jer Zijad Turković ima jake veze čak i u Tužilaštvu BiH. Tužioca Olega Čavku pitao je šta će biti s njim. Da li će ga država zaštititi ili će biti prepušten da ga ubiju”, dodao je Šahinpašić.

Kada je Kalender dobio status svjedoka pokajnika, istražiteljima je dao opširan iskaz na 17 stranica, koji je Šahinpašić ocijenio kao “strašan”.

Kalender je govorio o načinu trgovine drogom, ubistvima, načinu na koji su uklanjana tijela, kao i o pokušajima ubistva, što je sve navedeno u optužnici.

“Na Bjelašnici nam je pokazao gdje su zakopana dva tijala za koja se kasnije ispostavilo da su tijela Mekića i Kortezove. Tijela su bila u kreču“, rekao je Šahinpašić istakavši da je Kalender istražitelje vodio i u mjesto Gora, kod Kaknja.

Tamo je, prema Kalenderovim riječima, Mario Tolić trebalo da ubije Turkovića, ali je ovaj njega preduhitrio. Tijela Tolića i Ajdarija otkrio je Sead Dumanjić na Ivan Sedlu.

Tijelo Rajka Milovanovića, koji je bio član zločinačke organizacije Zijada Turkovića i kojeg je, prema optužnici, ubio Milenko Lakić, otkriveno je nakon što je Saša Planinčić počeo surađivati sa istražiteljima, a kasnije je to učinio i Željko Đurić.

Šahinpašić je dodao da se svi iskazi svjedoka poklapaju i da za sve iskaze posjeduje materijalne dokaze, poput praćenja telefonom, te da su iskazi tačni.

“Mi imamo saznanja i o drugim krivičnim djelima koja je počinila ova zločinačka organizacija, ali ih još ne možemo dokazati”, naglasio je Šahinpašić te potcrtao da su svjedoci tvrdili da su krivična djela činili po naređenju Turkovića, koji je bio vođa organizacije.

Nermin Šehović, šef Odsjeka za krve delikte Federalne uprave policije, kazao je da je Hajrudin Memović, jedan od optuženih, kontaktirao s porodicom ubijenog Marija Tolića i tražio nagradu od 70.000 eura da kaže način na koji su ubijeni.

“Memović je, prema svjedočenju porodice Tolića, dolazio u Zenicu nekoliko dana prije ubistva Tolića i od njega tražio da izmiri dug prema Mekiću. Memović je uhapšen ispred BBI centra u Sarajevu kada je donio jednu čahuru od metka kojim je ubijen Tolić”, kazao je Šehović, istakavši da je tokom istrage presretnuto oko 35.000 ostvarenih komunikacija između članova zločinačke organizacije.

“Nakon hapšenja Memovića nastala je panika u tim razgovorima. Ali opšti zaključak u tim presretnutim razgovorima je bio da, ukoliko nema tijela, nema ni djela”, kazao je Šehović, istakavši da su se kasnije uključili u zejednički tim sa SIPA i MUP-om KS i da su se saznanja svih agencija nadopunjavala i dovela do hapšenja koja su počela u septembru prošle godine.

Optužnica i optuženi

Osim Zijada Turkovića, u ovom predmetu optuženi su i Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Milenko Lakić, Fadil Aljović i Hajrudin Memović.

Do sada su sporazum o priznanju krivnje sa Tužilaštvom BiH sklopili Sead Dumanjić, Željko Đurić, Dragiša Rajak, Mirza Drinić, Ermin Delić i Danijel Planinčić.

Turković je uhapšen u septembru prošle godine. Optužnica Tužilaštva BiH ga tererti da je vođa zločinačke organizacije koja je odgovorna za pet ubistava, tri pokušaja ubistva, međunarodnu trgovinu heroinom i kokainom, razbojništva, krađu 2,5 miliona KM i druga krivična djela.

Turković istjeran

Zijad Turković je tokom saslušanja svjedoka Nermina Šehovića zbog dobacivanja jučer izbačen iz sudnice nakon prethodnog upozorenja sudije Ize Tankića.

“Suzdržavam se teškom mukom. Neću više dobacivati”, kazao je Turković, koji je ustvrdio i da je tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka njegov “dobar prijatelj”.

I tužiteljicu Dianu Kajmaković indirektno je optuživo da je prva znala za detalje pljačke kargo centra sarajevskog aerodroma te je pokušao njenog muža povezati s ovom pljačkom.

“Tražim zaštitu od suda, jer je očigledno da je strategija odbrane da se tužioci diskredituju”, kazao je Čavka, koji sa Kajmakovićevom zastupa optužnicu.

Turkovićev branilac Fahrija Karkin pokušao je diskreditovati svjedoka Šahinpašića te je kazao da su jučerašnja svjedočenja nepotrebna i samo “opisuju” ono što Tužilaštvo treba dokazati.

U unakrsnom ispitivanju optuženi Milenko Lakić tvrdio je da su tužioci njega vrbovali da svjedoči protiv Turkovića u zamjenu za slobodu.

Nezavisne/Informer.ba