Crna hronika Izdvojeno Udarno Vijesti

Turković priznao krivicu za pokušaj ubistva Keljmendija

U Sudu BiH danas je Zijad Turković priznao krivicu za pokušaj ubistva Nasera Keljmendija, ali je odbacio ostale optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Ostali optuženi u predmetu “Zijad Turković i drugi” Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Ermin Delić, Milenko Lakić, Hajrudin Memović, Fadil Aljović i Danijel Planinčić izjasnili su se da nisu krivi.

Današnjem ročištu, iz nepoznatih razloga Sudu i Tužilaštvu BiH, nije prisustvovao Mirza Drinić, kao i njegov branilac Faruk Balijagić koji je opravdao svoj izostanak.

U optužnici Tužilaštva BiH se navodi da je optuženi Turković, u periodu od početka 2005. do septembra 2010. godine, organizovao i rukovodio grupom ljudi čiji je cilj bio neovlašten promet droga.

Zločinačka organizacija Zijada Turkovića tereti se za pet monstruoznih ubistava, šverc droge, pokušaj ubistva tri osobe, iznude i pljačku 2,5 miliona KM iz Kargo-centra Aerodroma Sarajevo.

Optuženi Stjepanović, Zuban, Drinić, Zahitović, Mašović, Delić, Lakić, Memović, Aljović i Planinčić bili su pripadnici te organizovane grupe.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je novinarima da je Tužilaštvo apsolutno spremno za dokazni postupak, tokom kojeg će saslušati oko 150 svjedoka i predočiti više stotina dokaznih materijala koje su prikupili.

Vjerujemo da ćemo dokazati krivicu optuženih po svim tačkama optužnice i da ćemo detaljno dokazati njihovu odgovornost za teška krivična djela koja im se stavljaju na teret u okviru najozbiljnijeg predmeta protiv jedne zločinačke organizacije u postdejtonskoj BiH“, rekao je Grubešić.

On je objasnio da će Sud BiH odlučiti da li će se nakon Turkovićevog priznanja za pokušaj ubistva, postupak po ovoj tački optužnice razdvajati ili ne.

Tužilaštvo insistira da u pritvoru i dalje ostanu lica za koja smatraju da ima za to osnova.

 

Srna/Informer.ba