Svijet Udarno Vijesti

Turska: Blokada Gaze pred međunarodnim krivičnim sudom

Turska je najavila da će pred Međunarodnim sudom pravde pokušati da ospori izraelsku blokadu Gaze.

Ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu rekao je da Turska ne prihvata izvještaj UN u kome se tvrdi da je izraelska blokada zakonska bezbjednosna mjera.

Njegovi komentari uslijedili su dan nakon što je Turska protjerala izraelskog ambasadora i prekinula vojnu saradnju sa Izraelom.

Govoreći na državnoj televiziji, Davutoglu je rekao da izvještaj, koji su pripremili premijer Novog Zelanda Jefri Palmer i bivši kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe, UN nisu usvojile i da on nije obavezujući.

Ono što je obavezujuće je Međunarodni sud pravde. Prema tome, neka taj sud odluči“, rekao je Davutoglu i najavio da će Turska naredne sedmice početi sa neophodnim zakonskim procedurama, prenosi BBC.

Ovo je posljednja u nizu tenzija između dvije zemlje nakon akcije izraelskih komandosa prošle godine na brodu koji je plovio pod turskom zastavom noseći pomoć za Gazu, kada je ubijeno devet Turaka.

Zamjenik izraelskog ministra spoljnih poslova Deni Ajalon insistira da njegova zemlja nema zašto da se izvini Ankari i da je učinila sve da izbjegne krizu sa Turskom.

On je dodao da se čini da Turci žele namjerno da podignu tenzije sa Izraelom zbog svojih vlastitih razloga.

Oni nisu spremni na kompromis i stalno povećavaju zahtjeve. Moramo da kažemo Turcima da je, što se nas tiče, ova saga završena“, rekao je Ajalon izraelskoj državnoj televiziji.

On je dodao da sada treba da se sarađuje, jer nedostatak saradnje ne nanosi štetu samo Izraelu, već i Turskoj.

Američki Stej dipartment saopštio je da se Vašington nada da će Turska i Izrael “nastaviti da traže mogućnosti da poboljšaju svoje odnose”.

Devet propalestinskih aktivista je poginulo na brodu “Mavi Marmara” koji je presrela izraelska mornarica u međunarodnim vodama 31. maja 2010. godine.

Izraelska vojska saopštila je tada da su njeni komandosi koristili bojevu municiju nakon što su ih na brodu napali palicama, noževima i pištoljima.

Istraga UN utvrdila je da je izraelska pomorska blokada “uvedena kao legitimna bezbjednosna mjera kako bi se spriječio ulazak oružja u Gazu morski mputem i njena implementacija u saglasnosti je sa međunarodnim pravom“.

 

Srna/Informer.ba