Svijet Vijesti

Turska: Izabrano novo vojno rukovodstvo

Turska je danas imenovala četiri nova generala na čelo svojih oružanih snaga, što se tumači kao učvršćivanje civilne kontrole nad armijom, poslije ostavke kompletnog vojnog rukovodstva prošle sedmice.

Četiri najviša vojna generala povukla su se sa funkcija kao znak protesta zbog zatvaranja oficira optuženih za planiranje državnog udara.

Novi načelnik Generalštaba je general Nedzet Ozel, dosadašnji komandant jedinice žandarmerije.

Predsjednik Abdulah Gul odobrio je i imenovanja novih komandanata kopnenih snaga, mornarice i vazduhoplovstva, saopštio je novinarima njegov portparol poslije četvorodnevnog sastanka Vrhovnog vojnog savjeta.

Odnosi između vojske i turske Vlade sa islamističkim korijenima opterećeni su tenzijama zbog navodnog planiranja državnog udara u vojnim krugovima.

Trenutno se u zatvorima nalazi oko 250 oficira. Oni su, navodno, na vojnom seminaru 2003. godine planirali da insceniraju oružani sukob sa Grčkom i taj događaj iskoriste za smjenu Vlade.

Turska armija, druga najveća oružana sila u okviru NATO-a, tradicionalno je uporište sekularnih snaga u turskom društvu.

Erdoganova stranka AK osvojila je više od 50 odsto glasova na parlamentarnim izborima održanim u junu, a sada pokušava da postigne konsenzus sa sekularnim i etničkim kurdskim strankama iz opozicije u vezi sa izradom novog ustava.

 

Srna/Informer.ba