Svijet Udarno Vijesti

Turska: Kompletan vojni vrh podnio ostvaku

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Turske, general Işık Koşaner i komandanti Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i Ratne mornarice, podnijeli su danas ostavke u znak protesta jer Vlada želi da penzioniše desetine oficira. To je prvi put da je došlo do kolektivne ostavke vojnog rukovodstva u Turskoj.

AFP navodi da je razlog za ostavku neslaganje vojske i vlade premijera Recepa Tayyipa Erdoğana oko unapređenja oficira koji su pritvoreni pod sumnjom da su učestvovali u zavjeri da sruše vladu.

U pritvoru su 42 oficira pod sumnjom da su učestvovali u raznim zavjerama da svrgnu vladu islamističke vladajuće stranke Partije pravde i razvoja (AKP) na vlasti od 2002. godine.

Posljednjih nekoliko dana načelnik Generalštaba, general Koşaner i premijer Erdoğan sastali su se više puta, uoči sastanka Vrhovnog vojnog savjeta početkom avgusta na kojem se odlučuje o vojnim unapređenjima.

U međuvremenu, Koşaner je saopćio da je ostavku podnio u znak protesta zbog hapšenja oficira u nekoliko slučajeva, javio je list Hürriyet na svom sajtu.
Postalo mi je nemoguće da i dalje obavljam ovu visoku funkciju pošto nisam u mogućnosti da zaštitim prava mog osoblja“, naveo je Koşaner.

On je na čelo turskih oružanih snaga postavljen prije nešto više od godinu dana.

Vlada tada nije podržala prijedlog vojske da se na ovaj položaj postavi general Hasan Iğsız koji se dovodio u vezu sa navodnim planiranjem držanog udara 2003. godine.

Vojska smatra da oficiri mogu da budu unaprijeđeni iako su u zatvoru, dok čekaju kraj suđenja, dok Vlada hoće da ih penzioniše. Kako navodi AFP, vojska je oslabljena 2007. kada je pokrenuta istraga navodnih nekoliko zavjera protiv stranke na vlasti, piše Blic.rs.

 

Informer.ba