Svijet Vijesti

Turska: Kurdski teroristi moraju predati oružje!

Premijer Turske Tajip Erdogan je izjavio da će kurdski teroristi koji su ubili 13 vojnika biti kažnjeni i naglasio da njegova vlada neće pregovarati sa onima koji pucaju na turske sinove.

Ako oni žele mir onda treba da urade jednu stvar, da predaju oružje. Ukoliko to ne učine, vojne operacije protiv njih biće nastavljene“, izjavio je Erdogan povodom sahrane turskih vojnika.
Kurdski pobunjenici su prije dva dana na jugoistoku zemlje, u zasjedi, ubili 13 a ranili sedam turskih vojnika. U tom sukobu poginulo je i sedam Kurda.

Ovo krvopoliće, najveće u poslijednje tri godine, izazvalo je oštre osude i ogorčenje u Turskoj, u Americi kao i u drugim NATO zemljama i u Evropskoj uniji.

Turski političari poručuju kurdskim pobunjenicima, koji se, kako tvrde, oružjem bore za veća autonomna prava svoga naroda, da se neće klanjati pred ucjenama i nasiljem. Premijer Erdogan je pri tom odbacio prijedloge pojedinih kurdskih političara da sa separatistima otvori politički dijalog o riješavanju kurdskog problema.

Zabranjena Radnička partija Kurdistana (PKK) je 1984. godine počela oružanu borbu kako bi se na taj način izborila za veća autonomna prava svog naroda koji pretežno živi na prostorima jugoistočne Anadolije.

U tim sukobima dosad je stradalo oko 40.000 ljudi: pripadnika snaga bezbjednosti, kurdskih gerilaca a najviše civila. U Ankari se tvrdi da PKK ima svoje baze u planinama u sjevernom Iraku odakle njeni pripadnici povremeno napadaju ciljeve u Turskoj.

U SAD, NATO kao i u Turskoj, Radnička partija Kurdistana se nalazi na listi terorističkih grupa.

 

Tanjug/Informer.ba