Svijet Udarno Vijesti

Turska neće prihvatiti Kipar na čelu EU

Turska neće prihvatiti Kipar na položaju predsjedavajućeg EU od jula 2012. godine bez sporazuma o okončanju podjele tog ostrva, izjavio je danas turski premijer Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je uoči posjete državi turske zajednice na sjeveru ostrva rekao da EU treba da ima u vidu posljedice do kojih će doći ukoliko međunarodno priznata država grčke zajednice prvi put dođe na čelo Unije.

Nećemo prihvatiti južni Kipar na položaju predsjedavajućeg EU zato što ga ne priznajemo. EU treba da ima u vidu posljedice“, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Ankari.

Erdoganova posjeta sjevernom dijelu Kipra je njegovo prvo putovanje u inostranstvo od kada je vladajuća turska stranka AK ubjedljivo pobijedila na parlamentanim izborima prošle godine.

Posjeta je upriličena povodom godišnjice invazije turske vojske na Kipar 1974. godine, kao odgovor na državni udar na ostrvu koji je inspirisala Grčka.

Erdogan je po dolasku na Kipar rekao da neće biti napretka u pregovorima o ujedinjenju ostrva ukoliko se ne uvaži princip postojanja dvije osnivačke države.

Turska je jedina država koja priznaje Tursku Republiku Sjeverni Kipar kao nezavisnu zemlju.

 

Srna/Informer.ba