Svijet Vijesti

Turska: Počinje proces protiv 106 kurdskih političara

Turska je danas saopštila da je pokrenut sudski proces protiv 106 kurdskih političara zbog navodne terorističke propagande.

Turska vlada pojačala je svoj stav prema kurdskim političarima nakon što su tokom proteklog mjeseca proglasili autonomiju na jugoistoku te zemlje.

Suđenje protiv 98 bivših kurdskih gradonačenika i osam drugih političara treba uskoro da počne u gradu Dijarbakiru. Osumnjičeni su pozivali na poboljšanje uslova zatvorskih uslova za lidera kurdske gerile Abdulaha Odžalana, a to su komentari za koje tužilaštvo smatra kao terorističku propagandu.

Političari su iz sada zabranjene prokurdske Stranke demokratskog društva, koja je ugašena 2009. godine zbog povezanosti sa Odžalanovom pobunjeničkom grupacijom.

Odžalan od 1999. godine služi kaznu doživotne robije na ostrvu nedaleko od Istambula.

U slučaju da budu proglašeni krivima, osumnjičeni se suočavaju sa maksimalnom zatvorskom kaznom u trajanju od 20 godina.

Ankara je saopštila da više neće tolerisati bilo kakve poteze koji prijete jedinstvu zemlje i najavljeni su planovi za raspoređenje pripadnika elitnih policijskih jedinica na jugoistoku zemlje kao pomoć vojnicima koji se bore protiv pobunjenika.

 

Srna/Informer.ba