Svijet Udarno Vijesti

Turska poručuje: Bilo bi bolje da se Nicolas Sarkozy pozabavi problemima u svojoj zemlji

Francuskom predsjedniku Nicolasu  Sarkozyu bilo bi bolje da se pozabavi problemima Francuza nego da igra ulogu istoričara o pitanju genocida nad Jermenima, ocijenio je danas turski ministar za evropska pitanja Egemen Bagiš.

Bilo bi bolje radi mira u Francuskoj, Evropi i svijetu da Sarkozy ostavi ulogu istoričara i da bolje razmisli o tome kako da zemlju izvuče iz ekeonomskog ponora u kome se nalazi i da napravi planove za budućnost EU“, izjavio je Bagiš, prenosi agencija Anadolija.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je juče Tursku da prizna masakr nad Jermenima kao genocid i zaprijetio da će Francuska usvojiti zakon prema kojem bi negiranje tog događaja bilo krivično djelo.

Sarkoyi je obišao memorijalni centar i muzej u Jerevanu, glavnom gradu Jermenije, u društvu jermenskog predsjednika Serza Sarksijana.

Genocid nad Jermenima je istorijska realnost. Kolektivno negiranje je još gore od pojedinačnog negiranja. Turska, koja je velika zemlja, ukazala bi samoj sebi čast ako bi preispitala svoju istoriju, kao što su učinile ostale velike svjetske zemlje”, rekao je francuski predsjednik.

Turska negira da je stradanje Jermena u Otomanskom carstvu 1915. godine bilo genocid i tvrdi da su u vrijeme raspada carstva stradali i jermenski hrišćani i turski muslimani. Prema podacima koji se mogu pronaći na internetu, ubijeno je između 800 000 i 1,5 miliona Jermena.

 

Srna/Informer.ba