Svijet Udarno Vijesti

Turska uputila zadnje upozorenje vlastima u Siriji

Turski ministar spoljnih poslova Ahmet Davutoglu poručio je danas sirijskom predsjedniku Basharu al Asadu da vojne operacije protiv civila moraju odmah i bezuslovno da budu prekinute, uz upozorenje da je ovo “posljednje obraćanje” zvanične Anakare Siriji.

Ovo je naše posljednje obraćanje sirijskim vlastima. Očekujemo da ove operacije odmah i bezuslovno budu zaustavljene. Ako operacije ne budu prekinute, o koracima koji će biti preduzeti neće imati šta da se kaže“, rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare, ali nije naveo više detalja.

Turski lideri, koji su nekada podržavali Asada, nekoliko puta su apelovali na sirijskog predsjednika da prekine nasilje i provede reforme, kao što demonstranti već pet mejseci zahtijevaju na skupovima protiv njegove vladavine.

Stanovnici sirijskog grada Latakije izjavili su da su da je vojska gađala granatama ovo lučko mjesto treći dan zaredom. Meta su sunitski dijelovi grada, u kojima se održavaju sve veći protesti protiv Bašarove autokratske vladavine.

Aktivisti tvrde da je u dosadašnjem nasilju poginulo više od 1 700 civila, a serija vojnih napada po gradovima na početku svetog muslimanskog mjeseca ramazana izazvala je osude iz svijeta.

Rusija i Kina, koje imaju pravo veta u Savjetu bezbjednosti UN, protive se ideji o uvođenju sankcija UN protiv Damaska, a u tom stavu imaju podršku Indije, Južnoafričke Republike i Brazila.

 

Srna/Informer.ba