Svijet Udarno Vijesti

Turski premijer Erdogan planira posjetiti Gazu što će razbjesniti Izraelce

Tursku i Izrael čekaju novi izazovi poslije spuštanja odnosa na nivo drugih sekretara i stavljanja  „na led“ vojne saradnje.

„Premijer Recep Tayyip Erdogan će uskoro posjetiti Gazu“, otkrivaju turski novinari. Zvanično je potvrđeno da će Erdogan iduće sedmice  otputovati u Kairo. Poslije konsultacija sa egipatskim domaćinima, bit će odlučeno da li će produžiti u Gazu, koju Izrael već nekoliko godina drži pod blokadom kako bi spriječio naoružavanje Hamasa.

U Izraelu će, sigrurno, ovo doživjeti kao novu provokaciju Ankare, koja traži ukidanje blokade Palestinaca. To je i bio neposredan povod za poremećaj u koji su prije tri godine zapali odnosi između dvije decenijama prijateljske zemlje.

„Vi ubijate civile“, optužio je premijer Erdogan Izrael, koji je početkom 2009. godine u višednevnim napadima na Gazu ubio više od 1.400 Palestinaca, uglavnom civila. Te njegove riječi su naišle na aplauze, ne samo u Turskoj, nego i mnogim zemljama Bliskog istoka.

Kada je Izrael odbio da se izvini Ankari zbog ubistva devet turskih državljana na brodu koji je prevozio pomoć Gazi, odnosi su se našli na ivici prekida. Ali, kako izgleda, sadašnji „diplomatski rat“ se na ovome neće završiti.

“Mi ćemo uskoro početi pripreme za podizanje zahtjeva da Međunarodni sud pravde u Hagu ocijeni (legalnost ) blokade Gaze”, zvanično je rečeno u Ankari.

U Turskoj, takođe, kažu da će se angažovati na pokretanju postupka pred Međunarodnim krivičnim sudom protiv izraleskih komandosa koji su na jednom brodu 31. maja prošle godine ubili turske državljane koji su prenosili pomoć Gazi.

U Ankari kažu da će pojačati svoje vojno prisustvo u istočnom Mediteranu.

„Naši brodovi će ubuduće biti često u tim vodama“, zvanično je potvrđeno u Ankari.

Sadašnji diplomatski spor između dvije zemlje izazvao je zabrinutost u Ujedinjenim nacijama i Americi koja je strateški saveznik Turske i Izraela. Washington je bezuspješno pokušao da se taj spor riješi iza zatvorenih vrata u diplomatskim kontaktima između dvije zemlje. Najnoviji razvoj bi, kako se strahuje, mogao da se nepovoljno odrazi na mirovni proces na Bliskom istoku, prenosi Tanjug.

“Mi smo zabrinuti zbog sadašnjeg pogoršanja odnosa između naših strateških saveznika u NATO-u i na Bliskom istoku”, kažu u State Departmentu. U toku su pojedinačni kontakti između visokih američkih, turskih i izraelskih diplomata, pošto Bijela kuća pokušava da svoje saveznike vrati za pregovarački sto i normalizaciji odnosa.

Ankara u ovom sporu ima punu podršku Organizacije za islamsku saradnju koja okuplja više od 50 zemalja u svijetu.

„Komisija UN (koja je istraživala oružani incident na turskom brodu u Mediteranu) je propustila priliku da zauzme nepristrasnu poziciju i mi ćemo inicirati novu nezavisnu istragu“, izjavio je generalni sekretar te organizacije Ekmeledin Ihsanoglu.

 

Informer.ba